Da li se sjećate mladog Mahira Rakovca? Danas se bilježi peta godišnjica njegove smrti

Na današnji dan se bilježi pet punih godina kako je Mahir Rakovac počinio samoubistvo zbog vršnjačkog nasilja.

Mladi život Mahira je 14. decembra 2015. godine tragično ugašen, kada je odlučio da ne može više; nasilje i konstante provokacije vršnjaka su ga dovele da odabere kraj. Tog dana, popeo se na osmi sprat sarajevske stambene zgrade i s njega skočio.

Nedugo nakon toga preminuo je njegov staratelj prof. Dubravko Lovrenović, kao i Mahirova majka Alisa, koja je od očaja i tuge, izdahnula je s njegovim imenom na usnama.

Nakon što su mnogi mediji pisali o tragičnom slučaju, ubrzo su i zaboravili, a to je nešto što građani Bosne i Hercegovine ne mogu sebi priuštiti. Ipak, vršnjačko nasilje je sa sobom odnijelo mnoge živote.

Do današnjeg dana, u cilju sprečavanja i sankcionisanja vršnjačkog nasilja nije donesena niti jedna konkretna mjera od strane Vlade.

Povodom bilježenja godišnjice, oglasila se i novinarka Ika Ferrer, te je poručila “Kampanjice, majice i mahanje zastavicama ne ubrajamo u konkretne mjere, ako se pitate. To se zove podizanje svijesti, a ne mjere. Dragi roditelji, mame i tate, danas vaša djeca NISU zaštićena i nisu sigurna. Stanite i razmislite o tome prije nego nastavite svoj dan”. 

Za sve one koji su zaboravili ili nastoje da zaborave, želim vas podsjetiti.

Na današnji dan, 14. decembra 2015….

Publicada por Ika Ferrer Gotić en Domingo, 13 de diciembre de 2020