Danas se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Godišnje obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, obilježava se 3. decembra, a za cilj ima da promoviše razumijevanje problema invaliditeta i mobilizira podršku za dignitet, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda, u oktobra 1992. godine, na posebnoj, zajedničkoj sjednici, usvojila je rezoluciju kojom je 3. decembra proglasila Međunarodnim danom osoba s invaliditetom. Nakon donošenja predmetne rezolucije, UN-ova je Komisija za ljudska prava, u svojoj rezoluciji 1993/29, od 5. marta 1993. godine pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje 3. decembra, s ciljem postizanja punog i jednakog uvažavanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.

Procjenjuje se kako oko 15% svjetske populacije živi s nekim oblikom invaliditeta. Europska unija promiče aktivno uključivanje i potpuno sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvu. Prioritetna područja navedena u Europskoj strategiji za osobe s invaliditetom od 2010. do 2020. jesu: pristupačnost, sudjelovanje, jednakost, zapošljavanje, obrazovanje i osposobljavanje, socijalna zaštita, zdravstvena zaštita te vanjsko djelovanje.

Osnovni cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom kroz poticanje međusobne suradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom i na taj način ublažavanje posljedica socijalne isključenosti, kao i senzibiliziranje javnosti na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću, a s naglaskom na mogućnosti kojima raspolažu.

Također, zbog neprovođenja zakona djeca s invaliditetom nemaju jednak pristup obrazovanju, osobe s invaliditetom starije od 65 godina nemaju pravo na tuđu njegu i pomoć, pravo na govorni softver za slijepa i slabovidna lica imaju samo osobe do 35 godina starosti, a 95 posto zakona na svim nivoima vlasti u BiH nije usklađeno s UN Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom.