Nakon historijskog glasanja UN-a, Kanabis je službeno prepoznat kao lijek

Nakon što se hiljadama godina terapeutski koristio, historijsko glasanje danas u Ujedinjenim nacijama konačno je prepoznalo ljekovitu vrijednost ove biljke, kanabisa i uklonilo ga sa liste opasnih lijekova koji su stavljeni pod najstrožiju kontrolu.

Glasanje je uslijedilo nakon preporuke stručnjaka Svjetske zdravstvene , da bi UN-ova komisija za opojne droge trebala ukloniti kanabis s međunarodne liste opasnih lijekova za koje se odbija upotreba u medicinske svrhe.

Kanabis se do sada nalazio na popisu lijekova koji imaju malu medicinsku korist, suprotno brojnim znanstvenim radovima koji dokazuju suprotno. Nakon preporuke stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije, UN-ova komisija za opojne droge izglasala je njegovo uklanjanje s te liste na kojoj se primjerice nalazi i heroin.

Kanabis je 59 godina bio na listi “Priloga IV Jedinstvene konvencije o opojnim drogama iz 1961.”
Sve od antičke Grčke i starog Egipta mogu se pronaći dokazi o korištenju kanabisa za zdravstvene svrhe, a nalazi se i na kineskom popisu lijekova iz 15. stoljeća prije Krista.

Ova UN-ova odluka pozitivno će se odraziti na pristup lijekovima na bazi ove biljke u brojnim zemljama, a očekuje se i da bi moglo doći do daljnjih znanstvenih istraživanja, o do sada, nepoznatim medicinskim svojstvima kanabisa za koji se kontinuirano otkrivaju nove svrhe.

Odluka bi također mogla djelovati kao katalizator većem broju zemalja da legaliziraju lijek za medicinsku upotrebu, što je često bio prvi korak do preispitivanja zakona o rekreacijskoj upotrebi. Kanada, Nizozemska, Urugvaj i velik broj američkih saveznih država već je legalizirao sve oblike korištenja marihuane, a uskoro to namjeravaju učiniti i Meksiko i Luksemburg, piše ladbible.

“Prvobitna odluka (1961. godine) o zabrani kanabisa nije imala naučnu osnovu i bila je utemeljena u kolonijalnim predrasudama i rasizmu”, rekla je Anna Fordham, izvršna direktorica Međunarodnog konzorcija za politiku droga.

“Izvorna odluka iz 1961.godine, o zabrani kanabisa nije imala znanstvenu osnovu i bila je utemeljena u kolonijalnim predrasudama i rasizmu. Zanemarilo je prava i tradicije zajednica koje stoljećima uzgajaju i koriste kanabis u ljekovite, terapijske, religijske i kulturne svrhe, a dovelo je do toga da su milioni ljudi kriminalizirani i zatvoreni širom svijeta”, rekla je Fordham.

Steve Rolles, iz britanske fondacije za transformaciju droga, rekao je da iako glasanje označava prijeko potreban napredak, kada je riječ o zakonima i o kanabisu, “još uvijek imamo posla s užasno zastarjelim i pokvarenim sistemom”. UN-ovim izglasavanjem, kanabis ostaje zabranjen za nemedicinsku upotrebu,prilogom zakona u istoj kategoriji s drogama koje se smatraju najrizičnijima poput kokaina i fentanila.