Dodik: Naši odnosi su dobri i nema ni jedno otvoreno pitanje RS-a i Ruske Federacije

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, večeras se sastao u Istočnom Sarajevu sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, te predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović.

Nakon sastanka javnosti se obratio Dodik, koji je kazao da nisu birali ovaj datum da se sastanu, ali simbolično je ispalo da se vide na potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Počet ću s tim da zahvalim Rusiji u tome što je imala u kreiranju, a prije svega u podršci implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma svih ovih godina. Ta podrška za nas je bila veoma važna i dovela nas do toga da shvatimo i znamo da zaista u svijetu postoje oni koji su spremni da se drže potpisanog sporazuma a ne da se bave njegovim izmjenama”, kazao je Dodik.

Dodao je da svi zakoni koje nametne visoki predstavnik, moraju biti ukinuti.

“Naše viđenje tzv. bonskih ovlaštenja je da je to prevara i podvala. Vijeće za implementaciju mira je formirano mimo Deytonskog sporazuma i nije moglo dati takva ovlaštenja ni po čemu, a ni po Dejtonskom sporazumu bilo kojem visokom predstavniku. Znajući to PIC je rekao da pozdravlja namjere, a nije dao ovlaštenja. Zato svi zakoni koji nametne visoki predstavnik moraju biti ukinuti i praksa mora biti dovedena u okvire Dejtonskog sporazuma“, rekao je Dodik.

Dodao je da je Lavrov je došao u “prijateljsku Republiku Srpsku”.

“Naši odnosi su dobri i nema ni jedno otvoreno pitanje Republike Srpske i Ruske Federacije. Imamo usješnu ekonomsku saradnju. Imamo namjeru i u budućnosti realizovati projekte. Teme su bile i rafinerije nafte i gasifikacija, govorili smo i o našoj kulturnoj saradnji. Govorili smo o koronavirusu, ali i o NATO-u”, kazao je Dodik.

Također je naveo da Republika Srpska ne prihvata integraciju BiH u NATO, i to da ima komisiju za intergraciju.

“Izražavam spremnost da sarađujemo, a ne nikako da se integrišemo, to je naš stav, jer RS ne vidi dobrobit od integracije s NATO-om. RS se neće pridružiti međunarodnim sankcijama protiv Rusije, i to je jasna politika koju smo vodili u prošlosti”, istaknuo je Dodik.