Domazet: Nalazimo se u dubokoj krizi

Anto Domazet, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kazao je da kriza predstavlja takav izazov da kretori politika, pa i ekonomska nauka i struka i građani, svi se nalaze u neizvjesnosti.

Kazao je kako pokretanje ekonomskog život zahtjeva da sačuvamo ekonomsku socijalnu i ljudsku strukturu kapitala, strukturu kompanija, malih posebno, mikrobiznisa, poduzetnika, obrtnika, farmera itd.

Također Domazet je naveo kako nam trebaju mnogi javni servisi kao što je zdravstvo.

Profesor je kazao kako BiH već ima odobren kredit od 250 miliona eura u formi od makroekonomske pomoći od Evropske unije.

“Ako dajete kredit a zadržavate postojeću strukturu, onda se postavlja pitanje da li će se taj kredit vraćati i kakve će efekte proizvodit. Krediti su mrkva ali i štap da lokalne vlasti pokrenu dugo odlagane i zamrznute reforme koje onemogućavaju ekonomski i socijalni napredak zemlje”, navodi Domazet.

Kako kaže, imamo dva scenarija i da je veoma ubudljiv period pred nama.

“Vlasti će sve prihvatiti na papiru, ali razvoj događaja bi mogao ići u sljedećem: prva tranša će biti glatko dobiveni novac, a druga tranša će biti već upitna, zbog toga što vjerujem da neće biti dogovoren potpisani paket reformi. A o trećoj tranši da ne govorimo. Veoma uzbudljiv period je pred nama”, kazao je Domazet.