Dragan Čović s Plenkovićem razgovarao o izborima u Mostaru

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas je u Zagrebu održao sastanak s predsjednikom HDZ RH Andrejem Plenkovićem.

Sastanku su prisustovali i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar branitelja Tom Medved te glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić.

Tokom sastanka dužnosnici su razgovarali o mnogobrojnim temama, međutim poseban fokus je bio na lokalne izbore u Mostaru, koji su se nakon 12 godina održali 20. decembra 2020. godine.

S tim u vezi, Čović je detaljno informisao Plenkovića o sve jasnijem pokušaju dubokog kompromitiranja izbornih rezultata u Mostaru, ističući demokratsku narušenost procesa i narušavanje političkog dijaloga i iznimno negativno utjecanje na evropski put.

Pored toga, istaknuo je žaljenje zbog činjenice da se izborni proces na kojega se čekalo 12 godina ponovno ugrožava. Kazao je i kako je od međunarodnih dužnosnika, kojima je uputio pismo, zatražio pomoć za zajedničku zaštitu poštenog, demokratskog i transparentnog izbornog procesa i očuvanje stvarne preslike izborne volje žitelja Mostara.

Plenković je naglasio kako se u RH pomno prati izborni proces u Mostaru i razvoj događaja, obzirom na veliku važnost ovih lokalnih izbora i legitimne zastupljenosti hrvatskog kao jednakopravnog konstitutivnog naroda u BiH.

Naglašeno je kako je HDZ u potpunosti posvećen zaštiti hrvatskoga naroda i njegovih prava te osnaživanju demokratskih procesa i evropske BiH, zbog čega se sa zabrinutošću primaju brojne informacije o mogućim nepravilnostima, propustima i izbornom inženjeringu.

Također, razgovarali su i o pismu koje je dr. Čović 22. decembra uputio evropskim partnerima.

Dužnosnici su iskazali povjerenje u očuvanje izbornog procesa te iznova pozvali nadležna tijela u BiH i relevantne međunarodne partnere da učine sve u cilju očuvanja integriteta izbora u Mostaru.