Eko izazov: Provedite Eko-friendly praznike

Počinje zima i dolazi nam vrijeme praznika. To je ono vrijeme u godini kada su okićeni ulice i gradovi, ljudi se vesele i ukrašavaju i svoje domove.

Nažalost, to je također i vrijeme kada se stvore tone novog otpada, poput ukrasnog papira za poklone, plastičnih ukrasa za jelku ili plastičnih jelki koje završe u kontejnerima nakon praznika. To je i vrijeme kada se elektricitet ekscesivno troši zbog pojačanog gradskog osvjetljenja, čak i više nego što neke siromašne zemlje potroše tokom cijele godine. Svi volimo praznike i zadovoljstvo je uživati u njima sa svojim najbližima, no ako ste se pitali kako da primijenite i neke ekološke navike u vrijeme praznika tim iz projekta „Eko izazov – Učinimo svoju zemlju još ljepšom“ donosi vam nekoliko ideja kako da praznike obilježite na ekološki prihvatljiv način.

Ono što zasigurno možete uraditi prilikom kupovine novogodišnje jelke jeste da birate one koje su prave (prirodne) i koje se mogu kupiti sa busenom. Nakon što praznici prođu, jelke možete zasaditi u obližnje dvorište ili park. Tim Eko izazova će biti na raspolaganju svim građanima koji žele da nauče nešto o upotrebi jelke sa busenom. Također, mogu vam dati smjernice i savjete kako drvo zasaditi u dvorištu ili vratiti u prirodu.

Iskoristite prošlogodišnje dekoracije ili napravite neke nove od stvari koje nađete u svom domu. Vodite se time da je ekološki najprihvatljiviji proizvod onaj koji ste sami napravili, a ne onaj koji ste kupili.Eko izazov je inače projekat koji realizuje UG Ruke uz podršku Američke ambasade u BiH koji za cilj ima povećanje ekološke svijesti kod građana naše zemlje, a fokus stavlja na lokalno liderstvo i aktivizam.

Kako je projekat predodređen za organizacije, škole, pojedince i porodice, pozivamo vas sve da se prijavite na naš izazov i osim praznika, ekološkim djelovanjem učinite i cijelu svoju zemlju još ljepšom. Sve informacije dostupne su na web stranici: www.ugruke.com, a za sve informacije oko sadnje jelki javite na Fb Fan Page: https://www.facebook.com/EkoIzazovBiH