Fadil Novalić predstavio budžet za 2021. godinu

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić predstavio je Budžet za 2021. godinu, napominjući u uvodu da je pandemije širom svijeta izazvala poremećaje.

Pojasnio je da je kriza izvan ekonomskih faktora, iz zdravstvenog sektora.

“Ova kriza je došla izvan ekonomskih faktora, iz zdravstvenog sektora. Od finansijskog sektora se u ovoj krizi očekuje da osigura nastavak likvidnosti. Aktuelna kriza nastala je kao direktni šok na strani ponude i potražnje. Manja potražnja, što zbog lockdowna što zbog štednje novca, rezultira smanjenjem potrebe za radom, što rezultira smanjenje broja radnih mjesta i isplaćenih plaća, a to rezultira smanjenjem potrošnje”, kazao Novalić.

Novalić je kroz dijagrame i prezentaciju objasnio postupke, odluke i mjere koje je Vlada FBiH donosila od početka pandemije, te posljedicama na budžet.

Pojasnio je i kako je funkcionisao “korona” zakon, uz napomenu da su indirektni porezi najviše pali, a da se od tih indirektnih poreza najviše finansiraju kanotni.

“Naš realni sektor revnosno je čuvao radna mjesta i uplaćivao poreze. Iz rezultata koje smo ostvarili izvlačimo mjere koje je potrebno učiniti ovim budžetim da bismo stabilizirali stanje. Od toga dvije posebno, a to su GDP i radna mjesta”, poručio je Novalić.

Kako je rekao, budžet FBiH za ovu godinu iznosi 5.481.251.699 KM i manji je za oko 27,7 miliona KM u odnosu na iznos predviđen rebalansom za 2020. godinu, a u odnosu na budžet 2020. godine veći je za gotovo 500 miliona KM.