Foto/ Mladi iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore realizovali ulične akcije kojim pozivaju mlade širom Mostara sutra na izbore

Nestranačka kampanja #TvojGlasJeBitan preselila se na nekoliko dana u Mostar kako bi podržali svoje vršnjake iz Mostara da nakon 12 godina blokade, izađu na lokalne izbore 20. decembra.

Kampanji su se pridružili mladi iz Banje Luke, Foče, Bugojna, Teslića, Zenice, Vareša, Doboja, Sanskog Mosta, Travnika, Tuzle i Sarajeva pored mladih iz Srbije i Crne Gore koji su danas realizovali ulične akcije širom grada Mostara u cilju ukazivanja na značaj glasanja u ovome gradu 20. decembra.

Prisutni su bili i predstavnici kampanja #TvojGlasJeBitan Srbija, #TvojGlasJeBitan Crna Gora, “Kad jedan dan vrijedi 4 godine“, “Može i drugačije“ i “Nemoj glasati – biraj“, te evropski omladinski ambasador.

“Današnje ulične akcije su protekle uredno i sa velikom podrškom Mostaraca i Mostarki kojim smo nastojali kroz raznorazne flash mobove i druge vrste aktivnosti širom grada, građane i građanke Mostara zainteresujemo da izađu sutra na izbore i iskažu svoj glas jer isti na lokalnom nivou nisu imali 12 godina.

Pozivam sve Mostarce i Mostarke da izađu sutra i izaberu opciju koja može da riješi probleme koji su zadesili ovaj grad a u nadležnosti su lokalne samouprave. Zadovoljstvo nam je što su nam se u ovoj namjeri pridružili mladi širom Bosne i Hercegovine iz raznoraznih drugih kampanja i organizacija, kao i mladi iz Srbije i Crne Gore“, ističe koordinator kampanje #TvojGlasJeBitan Nermin Topovčić.

U Mostaru se nakon 12 godina održavaju lokalni izbori te sutrašnji dan predstavlja istorijski dan za ovaj grad.

“Smatramo da smo našim aktivnostima u prethodnih 10 dana u gradu Mostaru uradili mnogo po pitanju motivacije samih građana da izađu na izbore 20. decembra. Mostarci i Mostarke sutra biraju njihove predstavnike i predstavnice na lokalnom nivou od kojega značajno zavisi kvalitet života svih građana ovoga grada“, kazali su iz kampanje.

Mostar će u nedjelju, 20. decembra, imati prve lokalne izbore nakon 2008. godine kada je Ustavni sud BiH poništio izborna pravila za Mostar.

Dvanaest godina nakon toga, lokalni izbori će biti održani u ovome gradu.