Foto/ Načelnik Hadžibajrić ugostio direktoricu Prve gimnazije Sarajevo

Direktorica Prve gimnazije Lejla Tuzlak posjetila je danas načelnika Općine Stari Grad mr. Ibrahima Hadžibajrića.

Posjeta je rezultat dobrih odnosa koje ova čuvena sarajevska srednja škola godinama ima sa Općinom Stari Grad i načelnikom Hadžibajrićem, koji je i bio učenik ove prestižne škole.

Direktorica Tuzlak je tom prilikom uručila načelniku Hadžibajriću zahvalnicu za doprinos Općine prilikom prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg obilježavanja velikog jubileja, a to je 140 godina od osnivanja Prve gimnazije Sarajevo.

Iako su, nažalost, brojne ovogodišnje planirane aktivnosti morale biti otkazane, početkom novembra u online formi je promovisana i objavljena posebna monografija o ovoj čuvenoj ustanovi.

Kako je istakla direktorica Tuzlak, monografija sadrži najvažnije podatke o Prvoj gimnaziji kao prvoj sekularnoj i multikonfesionalnoj školi u BiH, od njenog osnivanja u vrijeme Austrougarske monarhije sve do najnovijih vremena kada je posvećena modernim izazovima, internacionalnoj saradnji i učešću u brojnim kulturnim projektima.

Na sastanku se razgovarali i o sistemu obrazovanja, o online nastavi, školi, broju djece koja pohađaju nastavu, te o uslovima u kojima rade nastavnici za vrijeme pandemije koronavirusa i općenito o kvalitetu sistema online nastave. Direktorica Tuzlak je željela da skrene pažnju na tradiciju Prve gimnazije, djelovanje i važnost jezika, ali kako kaže uvijek su im u fokusu učenici i aktivnosti koje se trenutno odvijaju u školi. Prva gimnazija Sarajevo osnovana je još davne 1879. godine. Trenutno školu pohađa 512 učenika, kroz 21 odjeljenje, a ove godine upisano je šest odjeljenja.