Foto/ Veliki uspjeh robotičke reprezentacije Općine Stari Grad na državnom takmičenju

Kao što smo i najavili, krajem prošle sedmice u online formi se održalo državno robotičko takmičenje SPARKreators liga na kojem je visoko treće mjesto osvojila reprezentacija sastavljena od učenika iz starogradskih osnovnih škola.

Veliki je to uspjeh, s obzirom na činjenicu da je na takmičenju bilo ukupno 25 ekipa iz cijele Bosne i Hercegovine.  Ekipe su uglavnom predstavljale svoju osnovnu školu, dok je zahvaljujući koordinaciji općinske Službe za obrazovanje, kulturu i sport i osnovnih škola iz Starog Grada, formirana jedinstvena reprezentacija Općine Stari Grad.

Članovi robotičkog tima iz Starog Grada su bili: Muhamed Išerić (OŠ “Vrhbosna”), Faruk Ibrahimović (OŠ “Saburina”), Said Karišik (OŠ “Mula Mustafa Bašeskija”), Saida Čuho (OŠ “Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković”), Abdullah Ali Bulbul (OŠ “Hamdija Kreševljaković”) i vođa tima Muhamed Delić (OŠ “Edhem Mulabdić”).

Trener ekipe je bio Emir Jasenčić, nastavnik informatike iz OŠ „Šejh Muhamed.ef. Hadžijamaković“. Najbolje rezultate pokazala je OŠ „Suljo Čilić“ iz Jablanice, druga je bila OŠ „Kiseljak“, a treće mjesto su podijelili Općina Stari Grad i OŠ „Fra Stipana Vrlića“ iz Sovića (Općina Grude).

Bitno je istaknuti da Općina Stari Grad, na čelu sa općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, već godinama podržava i potiče starogradske osnovce na bavljenje robotikom. Polovinom prošlog mjeseca načelnik Hadžibajrić ugostio je starogradske učenike koji su ostvarili najbolje rezultate u robotičkoj ligi Starog Grada, te im uručio zaslužene nagrade. Robotika je jedna vrlo moderna i napredna nauka, koja uključuje mehaničko, elektroničko i informaciono inženjerstvo, kao i samu informatiku, a određivat će mnoge stvari u budućnosti.