Hitna sjednica Kolegija Skupštine KS zbog dolaska migranata u Sarajevo

Skupština KS usvojila je, sa 23 glasa “za”, zaključak kojim se produžava moratorij na zapošljavanje od 28.09.2020. i 17.11. do 29.01.2021. godine.

Nakon što je usvojen ovaj zaključak za riječ se javio zastupnik Damir Marjanović koji je kazao da veliki broj iz USK dolazi u Kanton Sarajevo.

“Zamolio bih da kantonalni MUP obrati pažnju na to i da je Skupština KS imala određeni zaključak za to. Očekujem kantonalno ministarstvo da poduzme sve aktivnosti vezano za zaključak Skupštine KS“, kazao je Marjanović.

Migranti iz Lipe bit će smješteni u Kantonu Sarajevo, lokacija još uvijek tajna

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić kazao je da nema mogućnosti da se na ovoj sjednici raspravlja o tome, već na posebnoj sjednici.

U potpunosti se slažem, mi moramo imati neki stav. Mi moramo znati u čijoj organizaciji se oni usmjeravaju prema Sarajevu i dodatno se komplicira situacija uoči nove godine i sigurnosna i humantirna. To je svojevrsna tempirana bomba i mi to ne smijemo dopustiti“, kazao je Marić.

Bibija Kerla iz DF-a kazala je da se treba odmah održati hitna sjednica Skupštine KS da bi se raspravljalo o dolasku migranata u Kanton Sarajevo.

Elmedin Konaković je kazao da je briga opravdana, te je predložio hitni kolegij da se razmotri održavanje hitne sjednice.

Možemo odmah vidjeti šta je materijal, da li je upoznat MUP KS, da li ima nešto što napokon ministar Cikotić ima šta reći“, kazao je Konaković.

Skupština KS krajem oktobra 2019. godine usvojila je zaključak da se migranti ne mogu smještati u kasarne na području Kantona Sarajevo bez dogovora šire društvene zajednice.