Hobotnice: Zanimljivosti o ovim vrhunskim lovcima

Za hobotnice kažu da su vrhunski lovci, a evolucija im je podarila mogućnost da mijenjaju boju, ali i veliku inteligenciju.

Hobotnice nemaju čvrst oklop ili kućicu, pripadaju glavonošcima jer glava im je istodobno oslonac za stopalo, te od nje polaze dugački i vrlo pokretljivi krakovi.

U nastavku teksta možete pročitati neobične zanimljivosti o ovom vrhunskom lovcu.

Za hobotnice kažu da su majstori kamuflaže i mogu se neprimjetno uklopiti u bilo koji morski okoliš. Koža im može promijeniti teksturu kako bi se uklopila u okoliš.

Mimikrijska hobotnica može imitirati krajolik i druge životinje.

Krakove može pretvoriti u ljuske ili peraje, a uvjerljivo može imitirati rakove, meduze i čak morske puževe.

Hobotnice su majstori bijega,veoma su inteligentne i s dobrim opažanjem, imaju nevjerojatnu sposobnost pobjeći iz zatočeništva koristeći najnevjerojatnije trikove.

Hobotnice se u divljini štite uz pomoć školjki, a od kokosovog oraha znaju napraviti štit.

Mužjaci nakon parenja prežive mjesec ili dva, a mame hobotnice opsesivno štititi svoja jaja do te mjere, da se više neće hraniti.

Hobotnice u sebi imaju tri srca. Srce koje opskrbljuje organe prestaje raditi dok hobotnica pliva, pa je to možda razlog što izbjegavaju plivanje i radije šeću po morskom dnu.

Najstariji fosil hobotnice pripada vrsti pohlsepia staroj 296 miliona godina, prije dinosaura. Fosil nalikuje frizbiju, pažljivim promatranjem mogu se uočiti krakovi i spremnik s tintom.