Ime mandatara vlade Kantona Sarajevo bit će proglašeno za 48 sati

Stranke Četvorke i samostalni zastupnici okončavaju pregovore i o imenima mandatara/premijera i novih ministara u Vladi KS.

Ime mandatara bit će saopšteno 48 nakon današnje press konferencije, rekao je Damir Marjanović.

„U okviru političkih dogovora institiralo se da se prvo završi dokument, vjerujemo u okupljanje oko dokumenta. Skoro na svakoj poziciji imamo jako dobra dva do tri kandidata u roku od 48 sati bit će poznato ime mandatara i imamo dva tri kandidata među kojima su i ženski kandidati. Nećemo licitirati imenima da ih ne dovodimo u nezavidnu situaciju“, rekao je Marjanović.

Iz Naroda i Pravde, Haris Bašić je pozvao medije da analiziraju dokument, te da prate realizaciju mjera i principa vlade Kantona Sarajevo.

Bašić nije mogao potvrditi da će predsjedavajući Skupštine KS biti Elvedin Okerić, ali je skrenuo pažnju da na toj funkciji i poziciji premijera ne mogu biti osobe iz istog konstitutivnog naroda.

“Zastupnici i zastupnice koji čine većinu u Skupštini KS su na određeni način su učestvovali u izradi ovog dokumenta. Postoje neke komisije u Skupštini KS koje skoro nikada ne zasjedaju ne daju svoje mišljenje, tako da želimo da učinimo napore da svih njih 35 daju maksimalan doprinos u radu Skupštine jer je to i njihova obaveza jer su i građani birali”, pojasnio je Bašić.

Pored toga, Marjanović je kazao da bi do kraja godine trebao biti završen proces imenovanja nove Vlade KS.