Intervju/ Alen Podgorica: Tužno je da država nema sluha za umjetnost

Alen Podgorica je akademski slikar i profesor likovne kulture u sarajevskoj osnovnoj školi, a u slobodno vrijeme uživa u slikanju i svom umjetničkom stvaralaštvu.

Za Sarajevsku seharu Podgorica je otkrio nešto više o motivaciji za slikanje, značaju umjetnosti, te i načešćim simbolima u njegovim umjetničkim radovima.

Obzirom da uživate u slikanju umjetničkih slika i crteža gdje pronalazite najveću motivaciju i šta vam je osnovni motiv u većini vaših radova?

“Motivi su raznoliki, ne preferiram konkretnu temu i pravac, ideje se rode same od sebe iz svakodnevnice, na ideju utiče ono što čitam, gledam, slušam, ali ono što je zajedničko za većinu mojih radova je da se na njima nalaze različiti motivi Bosne i Hercegovine i njene kulturno historijske baštine.

Ponekad su to motivi Sarajeva u kojem sam rođen i gdje živim, a ponekad se koristim simobolikom koja se pronalazi u različitim krajevima naše države i ljudi koji žive na ovim prostorima”, kazao je.

Foto: Facebook/Alen Podgorica
Foto: Facebook/Alen Podgorica

Obzirom da je Podgorica akademski slikar , ali i profesor likovne kulture u osnovnoj školi, kazao je nešto više i o tome koliko djeca danas pridaju značaja umjetnosti i koliko su svjesna utjecaja umjetnosti na određene životne segmente.

“Uspjeh prosvjetnog radnika je da posjeduje vještinu da u djeci probudi zainteresovanost i privuče pažnju za predmet koji predaje. Važno je biti posvećen i strpljiv i zainteresovati djecu za umjetnost. Ja se recimo prije svega oslanjam na stalno istraživanje stručne literature i osluškujem potrebe djece i na taj način pravim oderđene teme za rad kako bi učenike motivisao za slikarstvo i općenito za umjetnost”, istakao je Alen Podgorica za Sarajevsku seharu.

Foto: Facebook/Alen Podgorica
Foto: Facebook/Alen Podgorica

Kako ističe, tužno je da država nema sluha za umjetnost, te se sve manje novca izdvaja za galerije i muzeje, što direktno utiče na nove generacije i njihovo znanje.

Koja je u tom segmentu najveća razlika između djece nekada i sada kada živimo u svijetu modernih tehnologija?

“Pojavom modernih tehnologija i različitih medijskih platformi (mobitel, internet) djeca provode većinu vremena na društvenim mrežama i ‘bombardovani’ su sa većinom beskorisnih informacija, te slabije pridaju pažnju umjetnosti i istraživanju o istoj. Generacije koje nisu imale današnji tehnološki pristup su znanje sticale iz knjiga, te je i posvećenost i zainteresovanost bila veća.

Ipak, navest ću i sadašnje pozitivne primjere kao što su školske i privatne likovne sekcije koje su uvijek dobro popunjene, gdje djeca mogu usavršiti likovne vještine, te se tako mnogi odluče upisati srednju umjetničku školu”, kazao je.

Obzirom da se koronavirus odrazio na sve segmente, tako je uticao i na radove i slikanje ovog akademskog slikara.

“Korona je zasigurno uticala i još uvijek utiče na sve životne segmente, na našu svakodnevnicu, na zdravlje, na kvalitet života, pa je tako uticala i na moj rad i slikanje. Vrijeme provodim slikajući neka nova djela, puno razmišljam, čitam i istražujem ono što bi mogao prenijeti na platno.

Foto: Facebook/Alen Podgorica
Foto: Facebook/Alen Podgorica

To je moja duševna terapija, okružen slikama u nastajanju i gotovim radovima, pomogao sam si da ne mislim na trenutno stanje. Okružen svojim slikama stvaram ono što volim i podjelim to sa drugima”, istakao je akademski slikar i profesor likovne kulture, Alen Podgorica.

Kao prosvjetni radnik, on je uvijek za rad sa djecom u učionicama jer kako kaže, samo takva interakcija i takav način rada sa učenicima daje rezultat.

Kako biste opisali svoj stil slikanja? Obzirom da često slikate muzičke instrumente, na koji način ste sve uklopili skupa muziku i slikanje?

“Ne preferiram neki poseban stil, koristim više slikarskih tehnika kao što su uljane boje, akrilne, akvarel, zavisno od motiva i materijala koji koristim. Početni radovi su bili vezani za muzičke instrumente jer mi je muzika bliska, gitaru i bas sviram od svoje 14. godine, pa su se različiti instrumenti našli kao motivi na platnu”, kazao je.

Jedan od prepoznatljivih simbola u radovima ovog slikara su tramvaji koji su za njega bili i pokretač za ponovno uzimanje kista u ruke nakon duže slikarske pauze.

Foto: Facebook/Alen Podgorica
Foto: Facebook/Alen Podgorica

“Što se tramvaja tiče, jedan od prepoznatljivih simbola grada su i njegovi tramvaji. Imao sam jednu dužu slikarsku pauzu i prije nešto više od godinu dana baš jedan pogled na stari dotrajali tramvaj kod Vječne vatre naveo me da uzmem kist u ruke. Tako je nastalo desetine slika posvećenih sarajevskom tramvaju”, istakao je Podgorica za Sarajevsku seharu.