Izgradnja spomen-obilježja „Bijela soba”: Čuvati uspomenu i širiti istinu

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica sa predsjednikom Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Fikretom Grabovicom potpisao je danas Sporazum o sufinansiranju izgradnje Memorijalne „Bijele sobe”, posvećene sjećanju na djece ubijenu tokom opsade Sarajeva za koju je prostor ustupila i adaptirala Općina Centar.

Aktivnost oko izgradnje ovog spomen-obilježja pokrenulo je ovo udruženje koje je i nosilac svih aktivnosti oko opremanja i uspostave ove, za Kanton Sarajevo i Bosni i Hercegovinu, važne muzejske postavke.

Posebno značenje “Bijela soba” imat će za roditelje poginule djece u periodu agresije i opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine.

“Za nas ovo mnogo znači, kao i za sve one koji su bili svjedoci razaranja i ubijanja Sarajeva. Posebnu važnost ‘Bijela soba’ će imati za buduća vremena jer će ovo spomen-obilježje imati poseban istorijski i edukativni značaj. Na ovaj način ćemo čuvati od zaborava uspomenu na više od 1.600 djece koja su ubijena u period opsade našeg grada”, istakao je Grabovica.

Namjena ove spomen-sobe jeste da učenici osnovnih i srednjih škola, ali i svi zainteresirani, dobiju saznanja šta se to dešavalo ovdje u periodu agresije, na koji način su sarajevska djeca, potpuno nevina, ubijana na ulicama našeg grada, u igri, u dvorištima svojih kuća, u školskim učionicama.

Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS

Kako su naglasili iz Udruženja, u svrhu čuvanja uspomene i širenja istine, namjera je u „Bijeloj sobi” zaposliti educiran i kvalifikovan kadar koji će na primjeren i utemeljen način znati prenijeti djeci, ali i svim posjetiteljima, ovaj dio tragične istorije našeg glavnog grada.

Spomen-obilježje „Bijela soba” biće smještena na ulici Džidžikovac broj 3, gdje će i Udruženje roditelja ubijene djece dobiti svoje službene prostorije.

Općina Centar je uradila i prve neophodne radove privođenja prostora krajnjoj namjeni, a u finansiranje dalje gradnje i opremanje „Bijele sobe” uključeni su i Grad Sarajevo i Općina Novi Grad.

Ministarstvo za boračka pitanja KS će ovaj projekt podržati sa 15.000 KM.

“Ova spomen-soba govori o razmjerama i surovost agresije na Sarajevo, o čemu svjedoči, nažalost, preko 1.600 ubijenih naših najmlađih sugrađana. Ovo je još jedan bitan pokazatelj kako i koliko su u opsadi Sarajeva ubijani civili, a među njima i djeca. To dokazuje da je agresor granatiranjem i snajperskim djelovanjem svjesno uništavao i ubijao nevojne, civilne ciljeve. Uz svjedočenje o razmjerama agresije, ovo potvrđuje i namjere agresora da ovdje uništi jednu civilizaciju”, poručio je ministar Grabovica.