Izvršni direktor Vibera ima zanimljivu ideju: Kako će izgledati dopisivanje u budućnosti

Interoperabilnost odnosno saradnja među platformama mogla bi olakšati živote korisnicima širom svijeta.

Ipak, za to je potreban zajednički dogovor. Viber je povodom 10. rođendana organizovao videokonferenciju s novinarima, na kojoj je izvršni direktor ove firme, Djamel Agaoua, iznio neke zanimljive podatke i ideje.

Tako je istakao kako je tokom posljednjeg desetljeća, Viber postao sinonim za besplatan, interaktivan i siguran messaging, koji ljudima omogućuje povezivanje s kim god žene, gdje god žele. Danas je, ističe Agaoua, Viber na dobrom putu postati sveobuhvatna komunikacijska platforma koja se uslugama širi i na polje financijskih tehnologija, bez kompromitiranja korisniške privatnosti, prenosi Zimo.hr.

Viber je uveo cijeli niz naprednih opcija i novosti, a u planu im je daljnje širenje u fintech, predstavljanjem najnovijeg rješenja za plaćanje putem chatbota.

U sljedećoj deceniji u Viberu se žele pozabaviti interoperabilnošću, odnosno saradnjom između različitih komunikacijskih platformi koja bi omogućila korisnicima da razmjenjuju poruke i pozive sa svojim kontaktima, bez obzira na to koju aplikaciju oni koristili.

Na pitanje Zima, kako to misli ostvariti Agaoua je povukao paralelu s telekomunikacijskim mrežama na samom početku njihova rada.

Telekomunikacijske mreže su isto tako morale dogovoriti interoperabilnost kako biste vi mogli nazvati nekoga u drugoj mreži i ostvariti poziv. Isto je bilo i kad su se pojavile tekstualne poruke“, rekao je Agaoua te dodao kako je sve stvar dogovora.

“S tehničkog gledišta, tako nešto u potpunosti je moguće. Znamo kako poslati poruku s Vibera na SMS i obratno. Enkripcija samo znači da imamo dogovoren protokol i razinu zaštite među platformama. Prva je mogućnost da dopustimo razmjenu s platformama koje nisu sigurne i da to jasno naznačimo korisnicima, s druge strane možemo surađivati samo s onima koji koriste isti enkripcijski protokol. No, to zahtjeva raspravu i dobru volju među platformama. U konačnici će vjerojatno obje opcije biti prihvaćene, ovisno o platformi”, otkrio je planove Agaoua.

“Vjerujemo kako će u budućnosti doći do povezivanja kako bismo ljudima omogućili da odaberu sučelje koje žele i nivo privatnosti, a s te platforme će moći komunicirati i s drugim ljudima. Viberovci će, tako moći i slati poruke WhatsAppovcima. To će biti veoma dobro za korisnike. Facebook sad ima specifičan odnos prema privatnosti (nema je), ako želite komunicirati s ljudima na toj platformi morate odustati od svoje privatnosti, a trebali biste moći zadržati svoje stavove i stepen privatnosti. Potaknut ćemo raspravu, jer smatramo da je to pravi put kojim bismo mogli proširiti korisničko iskustvo, a istovremeno zaštiti korisnike”, pojasnio je Agaoua.

Istakao je kako je glavna prepreka ostvarivanju takve ideje odmah – pitanje privatnosti.

Privatnost je ključna. Izgradili smo platformu kako bismo bili sigurni da nitko ne može pristupiti onome što se na razmjenjuje. A to je veoma važno, jer je 2020. pokazala da postoje brojne teškoće u slobodi izražavanja, izbora… Sve što ste stavili u chat je važno, jer ako padne u krive ruke može stvoriti puno problema. Za nas je predanost privatnosti veoma važna. sve se može promijeniti u Viberu, ali privatnost neće. U potpunosti smo uvjereni da je sve više korisnika osjetljivo na to i važno je da postoji alternativa”, rekao je.

Iako nisu otkrivali sve svoje planove, iz Vibera su ipak naglasili kako uvođenje novih mogućnosti ovisi prije svega od zemlje u kojoj se korisnici nalaze. Tako, primjerice, korisnici u Ukrajini mogu plaćati račune ili slati novac putem chatbota u Viberu, što je opcija koju drugi korisnici tek mogu očekivati.