Kako hrana ubrzava metabolizam?

Znate barem jednu osobu koja jede koliko hoće, ali i dalje ima dobru formu?

Vjerovatno ima brz metabolizam. Što je metabolizam brži, više kalorija možete konzumirati bez viška kilograma na vagi.

Trebali bismo brinuti o metabolizmu jer on određuje težinu tijela, apetit, te nivoe masti u tijelu. Stoga, ako je metabolizam sporiji nego inače, neće sagorijevati masti brzo, što uzrokuje da se pojavi višak masti u tijelu.

Izbjegavanje hrane koja usporava metabolizam je važno, kao i uvođenje hrane koja ga poboljšava.

Dobra vijest je da svako može poboljšati metabolizam odabirom prave hrane i izbjegavanjem hrane koja utječe loše na metabolizam. Kada vam krče crijeva, šećer u krvi opada, što je loše za metabolizam. Da biste izbjegli ovakve situacije, preporučuje se jesti 5 puta dnevno sa manjim obrocima.

Svaki put kada ne jedete, šećer u tijelu opada i tijelo ispušta hormon koji ne sagorijeva masti, već mišiće. Zato dijete nisu dobre na dugoročnom planu – stvaraju deficit koji sagorijeva mišiće. Zato tijelo u sljedećem obroku ne žudi za proteinima, već za ugljikohidratima te dolazi do povećanja šećera u krvi i izbacivanja viška inzulina i skladištenja masti. Što su veće količine masti, metabolizam je sporiji.

Da biste izašli iz ove kolotečine, dodajte u svoju ishranu hranu bogatu vlaknima i voće i povrće koje je niskokalorično. Vlakna su prirodni čistači crijeva i pomažu da probavni sistem funkcioniše ispravno. Što prirodnije radi tijelo, to je stabilniji i brži metabolizam, prenosi Prvo zdravlje.