Kako imati blistavu kožu u par koraka

Korekcija ishrane i čišćenje organizma snažno djeluju na poboljšanje stanja kože.

Svako od nas teži ka tome da ima sjajnu, blistavu i zdravu kožu, uz nekoliko trikova takav učinak uopće nije teško postići.

Godinama su stručnjaci proučavali probiotike, ali osim što ove dobre bakterije doprinose jačanju našeg imuniteta, također, pomažu i u preživljavanju terapije s antibioticima, a pored toga probiotici imaju velikog udjela u ljepoti i zdravlju naše kože.

Nije bitno da li želite postiči sjaj kože, otkloniti akne ili spriječiti preuranjeno starenje, korištenje probiotika će vam pomoći u bilo kojem stanju. Naravno u svemu ovome je vrlo važno voditi računa o ishrani, korištenje probiotika sa fermentiranom hranom postiže bolji učinak.

Pod fermentiranom ishranom smatramo na primjer kiselo zelje, kimchi i kombucha, jer oni pomažu u održavanju crijevne flore.

Još jedna jako bitna stavka kako bi postigli blistavukožu jeste spavanje. Potrebna je dovoljna količina sna kako koža ne bi brže starila. Idealna količina je sedam sati sna na dan, inače može nastati cirkadijalni ili poremećaj prirodnog sna i bioritma.

To jako narušava hormone gladi (grelin i leptin), a posljedica toga je da smo stalno gladni procesuirane hrane i procesuiranih ugljikohidrata, to jeste sve ono što želimo izbjeći.

Osim toga on povećava nivo hormona stresa, kortizola, što je povezano s proizvodnjom kolagena i preuranjenim starenjem kože, piše Azra.