Kako prepoznati kada je vrijeme da nabavite novu masku

Zaštitne maske su postale predmet bez kojeg ne napuštamo svoje domove uslijed pandemije koronavirusa.

Iako su se mnogi odlučili za hiruške maske, u vrijeme kada je zaštitna maska postala obavezni modni detalj,  neki su ipak više za opciju obične platnene maske

Međutim, maske je potrebno mijenjati s vremena na vrijeme kako ne bi same maske bile izvor zaraze, ali kada?

Kada su u pitanju platnene maske, preporučene su one s tri sloja tkanine, koje možete prati. Međutim, višestrukim pranjem može doći do propadanja tkanine što može smanjiti učinkovitost maske.

Bitno je napomenuti da grubo pranje i hemikalije također mogu utjecati na tkaninu.

Pored pranje, masku možete namočiti u vruću vodu i otopinu za dezinfekciju, a nakon toga je ostavite da se osuši na zraku, ali nakon određenog broja pranja, masku je potrebno promijeniti.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Sljedeći pokazatelji vam mogu pomoći da prepoznate je li vrijeme da nabavite novu masku:

Ukoliko stalno morate dodirivati, popravljati i prilagođavati masku kako bi ispravno pokrila nos i lice. Ispravno postavljena maska ne zahtijeva puno podešavanja i pokriva i masku, usta i bradu.

Ukoliko su se petlje na maski opustile, to bi moglo značiti da je tkanina počela propadati te biste trebali razmisliti o tome da nabite novu masku.

Ukoliko se tkanina nakon višekratnog pranja čini porozna, lagana ili tanka – možda je vrijeme za novu masku.

Ukoliko primijetite bilo kakve rupe ili pukotine na maski odmah je promijenite.

Pored toga, nije loše da imate više maski, ali nemojte ih nagomilavati. Stručnjaci savjetuju da kada napuštate svoje domove možete ponijeti čak dvije zaštitne maske. Na ovaj način ukoliko slulčajno izgubite jednu, možete odmah staviti rezervnu masku.

Podsjećamo da ako je maska vlažna ili je nosite nekoliko sati, može vam biti teže disati kroz nju pa je preporučeno da takvu masku zamijenite novom. Ukoliko koristite hirurške maske, bacite ih odmah nakon prve upotrebe, ipak su namjenjene samo za jednu upotrebu piše E-Times.