Kako su vakcine protiv koronavirusa brzo proizvedene?

Prošle sedmice, Uprava za hranu i lijekove (FDA) izdala je odobrenje za hitno korištenje cjepiva protiv koronavirusa, proizvedeno od strane Pfizer-BioNTech.

Učinkovitost cjepiva ovisit će i o tome koliko su ljudi spremni cijepiti se, neke može zabrinjavati to što je cjepivo brzo proizvedeno te stoga mogu odbiti cijepljenje.

U oktobarskom istraživanju Nature Medicine anketirano je 19 zemalja i utvrđeno je da bi samo 71,5% ispitanika cijepljenje protiv koronavirusa, a 61,4% ispitanika cijepilo bi se ako to poslodavac preporuči.

Dr. SamSun, direktor inDemic Foundation, neprofitne organizacije, pruža informacije o koronavirusu, također navodi da je transparentnost u procesu cijepljenja ključna kako bi se razbili mitovi o cjepivu te kako bi se izgradilo povjerenje, prenosi Medical News.

Zbog dezinformacija koje kruže, pojedini misle da bi cjepivo ljude zarazilo virusom, ali dr. Kenyon objašnjava da to nije moguće.

“Niko se ne može zaraziti cijepljenjem protiv koronavirusa. Reproducirat će se samo površinski protein jer primate glasničku RNA. To nije cijeli virus “, kazao je.

Još jedna zabluda je ta, da cjepivo protiv mRNA ne bi bilo korisno ako virus mutira.

Novija studija, objavljena u novembarskom listu časopisa Nature Communications, otkrila je da je mutacija D614G u proteinu S učinila virus zaraznijim. Međutim, nije bilo dokaza koji sugeriraju vezu između mutacije i teže bolesti.

Mutacije ne bi trebale biti razlog za uzbunu, osobito jer virolozi neprestano nadgledaju i ispituju bilo kakve značajne promjene virusa.