Veliki požar u migrantskom kampu Lipa koji se danas zatvara

Iz međunarodne organizacije za migrante (IOM) je saopšteno da se migrantski kamp Lipa u Bihaću definitivno zatvara svoja vrata danas.

Kako je za N1 rečeno, u migrantskom centru ne postoje uvjeti da migranti i dalje borave u ovom improviziranom centru bez struje. Pored toga, radovi koji su planirani u centru ne mogu biti održani dok migranti borave u istom.

Međutim, i dalje nema naznaka da će se migranti koji borave u kampu Lipa premjestiti u Biru, gdje lokalno stanovništvo pravi straže. Obzirom na ovu situaciju, postavlja se pitanje da li će više od 1.300 migranata završiti na ulicama i u šumama USK-a.

IOM najavljuje pojačano djelovanje u cilju pomoći migrantima na otvorenom.

Pored toga, danas je također izbio veliki požar u migrantskom kampu Lipa. Prema neslužbenim informacijama, vatra je buknula u blizini mjesta gdje se nalazi nafta i agregati koje koriste za električnu energiju.

Podsjećamo da je Savjet ministara BiH donio Odluku o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata “Lipa”, na području Bihaća, koji će biti montažni objekat kontejnerskog tipa i kapaciteta 1.500 osoba.