Kantonalna uprava civilne zaštite izdala upozorenje za preduzimanje mjera zaštite i spašavanja od jakog vjetra

Kantonalna uprava civlilne zaštite KS upozorava sva pravna i fizička lica na području Kantona Sarajevo da odmah u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama, preduzmu neophodne mjere zaštite i spašavanja od jakog vjetra.

Ovo upozoravanje dolazi nakon što je Federalni hidrometeorološki zavod za ponedjeljak 28. decembar 2020. godine za vremenski interval od 12:00 sati do 24:00 sata za područje većeg dijela Bosne i Hercegovina izdao narandžasto upozorenje za olujne udare vjetra.

Udari vjetra bit če između 60 i 80 km/h, a lokalno čak i iznad 90 km/h.

Posebno se apeluje na pravna lica koje izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi uslijed jakog vjetra mogle pasti sa krovova objekata, građevinskih skela i sl. i time ugroziti sigurnost prolaznika.

Također, stanovništvu je upućen apel da na svojim balkonima i druge otvorene prostore ne ostavljaju predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika, te da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala.

Općinske službe civilne zaštite trebaju staviti svoje snage zaštite i spašavanja u pripravnost, kao bi iste bile spremne da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja reaguje na najavljene jake udare vjetra na području svojih općina.