Kćerka Radovana Karadžića: Skinite tablu s imenog moga oca

Sonja Jovićević Karadžić kazala je da tabla s imenom njenog oca Radovana Karadžića na Studentskom domu treba biti skinuta.

Sonja je kazala da ime na tabli Studentskog doma treba biti skinuto, kako bi prestali dnevno politički obračun i kako se ime njenog oca više ne bi koristilo u te svrhe.

Nadam se da će tim činom prestati pritisci i na porodicu“, kazala je Karadžić.

U javnosti se već spekulira da će danas Karadžić tražiti da se ukloni natpis sa imenom njegovog oca Radovana Karadžića iz Studentskog doma na Palama, kako bi spasila Milorada Dodika kojem je zaprijećeno sankcijama ako ne ukloni spornu tablu.

Studentski dom na Palama otvoren je 20. marta 2016. godine.

Dom je otvorio Milorad Dodik, tada premijer bosanskohercegovačkog entiteta RS, a dobio je naziv po Radovanu Karadžiću koji je samo četiri dana kasnije u Haškom tribunalu prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora.

Pravosnažna presuda donesena je tri godine kasnije, 2019. i preinačena je u doživotni zatvor za Karadžića.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Inzko je 5. novembar pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) rekao da članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku treba zabraniti putovanja u sve zemlje Evropske unije (EU) i UN-a, ukoliko ne preimenuje studentski dom na Palama.