Kina će do 2025. godine imati razvijen sistem za promjenu vremena

Kineske vlasti planiraju da drastično prošire eksperimentalni program za modifikovanje vremenskih prilika tako da pokrije površinu od 5,5 miliona kvadratnih kilometara.

Prema izvještaju Državnog vijeća, Kina će do 2025. godine imati “razvijen sistem za promjenu vremena”, zahvaljujući otkićima u temeljnim istraživanjima i ključnim tehnologijama, kao i poboljšanjima u “sveobuhvatnoj prevenciji od sigurnosnih rizika”.

U sljedećih pet godina ukupna površina pokrivena vještačkom kišom ili snijegom doseći će 5,5 miliona kvadratnih kilometara, dok će preko 580.000 kvadratnih kilometara biti pokriveno tehnologijama za suzbijanje grada.

U izjavi se dodaje da će program pomoći u uklanjanju katastrofa, poljoprivrednoj proizvodnji, hitnim reakcijama na požare u šumi i travnjacima i rješavanju neobično visokih temperatura ili suša.

Kina već dugo pokušava kontrolisati vrijeme kako bi zaštitila poljoprivredna područja i osigurala čisto nebo za ključne događaje – zasijala je oblake uoči Olimpijskih igara u Pekingu 2008. kako bi smanjila smog i izbjegla kišu prije konkurencije.

Ključni politički sastanci održani u kineskoj prijestolnici poznati su po uživanju u prekrasnom vedrom nebu, zahvaljujući promjenama vremena i zatvaranju obližnjih fabrika.

Kao koncept “zasijavanje oblaka” poznat je već decenijama. Funkcioniše ubacivanjem malih količina srebro jodida u oblake sa velikom količinom vlage, koja se onda kondenzuje oko novih čestica i, postajući teža, počinje da pada na zemlju u obliku kiše ili snijega.

Između 2012. i 2017. godine, Kina je potrošila preko 1,34 milijarde dolara na razne programe za promjenu vremena.

Prošle godine, prema državnoj novinskoj agenciji Xinhua, promjena vremena pomogla je smanjiti 70% štete od tuče u kineskoj zapadnoj regiji Xinjiang, ključnom poljoprivrednom području.

Dok su druge zemlje također uložile u zasijavanje oblaka, uključujući SAD, kineski entuzijazam za tehnologiju stvorio je određeni uzbunu, posebno u susjednoj Indiji, gdje je poljoprivreda u velikoj mjeri ovisna o monsunu, koji je već poremećen i postaje manje predvidljiv kao rezultat klimatskih promjena, piše CNN.