Klancir: Ćorić je okružen problemima sa svih strana

Đurđica Klancir, novinarka godine po izboru Hrvatskog novinarskog društva, gostovala je u Newsroomu gdje je komentirala dvije velike afere koje potresaju Hrvatsku – Vjetroelektrane i Janaf, te ulogu glavnih i sporednih aktera u svemu tome.

Klancir je izjavila kako iz cijelog postupanja Josipe Rimac i držanja na izlasku iz Remetinca jasno je da ona sebe doživljava kao lobisticu. Iz svih zahvata se vidi da je komunicirala, tj. nastupala kao konzultantica tvrtke investitora za Vjetroelektrane što je nedopustivo, nespojivo.

“Ona se tako ne može braniti. Zašto se s pozicije državne tajnice angažirala i tako radila za tvrtku C.E.M.P.? To je neobjašnjivo. I njezin pokušaj da u tu mrežu uključi premijera… Možda je bilo SMS-ova i sastanaka, tako će možda samo rasvijetliti način funkcioniranja privatnog i državnog“, kazala je za N1.

Klancir je komentirala i aferu Janaf te izjavu Dragana Kovačevića koji je rekao da je bio izložen pritisku.

“Osobe uhićene i one u istražnom zatvoru pokušavaju opravdati svoju poziciju i pritom zvuče nevjerojatno. Vide se na neki drugi način, kao domoljubi, dobrovori, imali su najbolje namjere. Što se tiče Kovačevića i njegovih tvrdnji da se protivio izvozu u Mađarsku, prije nije bilo tih pokazatelja.

U februaru je izabran za predsjednika uprave Janafa. Da se ranije protivio, bi li ga Vlada ponovno izabrala za predsjednika uprave? Kod Dragana Kovačevića sigurno ima elemenata na koje sad računa, nije se otvorio do kraja, nije pokazao sve karte na koje računa”, dodaje Klancir.

Također, Klancir navodi da je to siguran pokazatelj da Ćorić sve delikatne situacije rješava s Plenkovićem osobno.

“Nema sumnje da je oko ove situacije s naftom i Mađarskom i Andrej Plenković znao detalje. U tim trenucima ne možemo ni pomisliti da je Ćorić igrao kao autonomni političar. Ta obrana Plenkovića prema Ćoriću je očekivana. Kod slučaja Vjetroelektrane Ćorić je okružen problemima sa svih strana. U slučaju Kovačevića on je jedan od onih koji je očito s njim imao i privatne kontakte, a novinarima nije ni htio pojasniti što je tamo radio. Ćorić je izložen u obje velike afere, ali uvjerena sam da nije odigrao nijedan potez, a da se o tome nije konzultirao s Plenkovićem. On je i takav političar po habitusu.” kazala je.

Ipak, Klancir smatra da je HDZ izgubio šancu.

“Početkom 2020. godine postojali su signali da je HDZ spreman razvrgnuti brak s Bandićem na razini Zagreba, da je spreman dati kandidata, sada je to izgubljeno vrijeme. Uoči Nove godine očekivati da bi HDZ mogao izvući nekog snažnog kandidata, tko bi kontrirao Milanu Bandiću, mislim da je nerealno, a iz svih signala vidljivo je da Bandić i HDZ nastupaju zajedno.”, izjavljuje za N1.

Đurđica Klancir osvojila je titulu novinarke godine po izboru HND-a.