Komšić podnosi apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi Zakona o prebivalištu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u narednim danima podnijet će apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine u vezi sa Zakonom o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine.

Komšić će naime uputiti Zahtjev za ocjenu ustavnosti/usklađenosti Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine sa Ustavom Bosne i Hercegovine, jer je, kako se u apelaciji navodi, kroz povrede Ustava BiH prekršen; Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, Okvirna Konvencija za zaštitu nacionalnih manjina i Aneks 7 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Iz Komšićevog kabineta pojašnjeno je da su izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine u parlamentarnu proceduru stavljene su 2013. godine u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, nakon čega su i usvojene.

Usvajanjem ovih rješenja onemogućena je prijava prebivališta za veliki broj građana BiH, čime je posebno pogođena povratnička populacija, ali i veliki broj ostalih građana BiH, nametanjem rigoroznih uvjeta kojima se onemogućava prijava prebivališta, što dovodi do kršenja gotovo svih prava i sloboda koja su direktno vezana za ovu prijavu (pravo na lična dokumenta/isprave, biračka prava i brojna druga prava i slobode koja se vezuju za prijavu prebivališta).

Ovakvim spornim zakonskim rješenjima, pored ostalih kategorija građana, posebno je pogođena povratnička populacija te su, između ostalog, sporne odredbe navedenog Zakona poslužile kao sredstvo za dovršavanje etničkog čišćenja u periodu nakon njihovog donošenja.

Iz Komšićevog kabineta podsjetili su da je Klub Demokratske fronte u Parlamentu BiH predlagao izmjenu postojećeg Zakona. Međutim zastupnici iz entiteta RS su glasali protiv izmjena Zakona. Na taj način iscrpljena je mogućnost da se Zakon u ovoj fazi političkih odnosa, dok je još uvijek na snazi, izmijeni u Parlamentu BiH, te je zbog toga odlučeno da predsjednik Komšić uputi apelaciju ka Ustavnom sudu BiH.