Kultura sjećanja: Večeras online koncert u čast Zehre Deović

Obzirom na veliko interesovanje javnosti za koncert posvećen velikoj umjetnici sevdalinke Zehri Deović, koji će biti upriličen na sceni Javne ustanove “Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo” večeras u 19.30 sati, organizator ovog događaja je odlučio da cijeli koncert prenosi putem live streama na svojoj oficijelnoj Facebook stranici.

Napominjemo da su besplatne karte za ovaj događaj su već rezervisane. Koncert je pored drugih kulturno-umjetničkih dešavanja poklon građanima za 55. godina od formiranja JU “Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo”.

Neke od najljepših pjesama iz njenog repertoara izvest će Sejo Pitić, Alma Subašić i Zanin Berbić, praćeni ansamblom Damira Galijaševića. Također će u čast ove velike umjetnice, prije koncerta, u 19 sati u Fotogaleriji u Jelićevoj biti otvorena izložba fotografija iz ostavštine Zehre Deović.

Zehra Deović izvodila je bosanskohercegovačke sevdalinke. Još kao djevojka postala je članica tamošnjeg omladinskog KUD-a “Jedinstvo”. Njen talent ubrzo ju je odveo na nekadašnji Radio Sarajevo, za koji je od 1960. snimala isključivo bosanske sevdalinke.

Pjevajući repertoar tradicionalnih bosanskih ljubavnih pjesama, obišla je po nekoliko puta sve kontinente. Predstavljala je bivšu Jugoslaviju na više međunarodnih festivala etno-muzike. Snimila je nekoliko ploča i singlova. Za 38 godina rada na radiju ostavila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki, od kojih je veliki broj vrhunskog kvaliteta. Dobitnica je Estradne nagrade Jugoslavije i Estradne nagrade Bosne i Hercegovine. Živjela je i radila u Sarajevu.