Lagumdžija: Sve ovo što se nama dešava nije normalno i ovo će pasti

Zlatko Lagumdžija, bivši šef bosanskohercegovačke diplomatije, kazao je da situacija u Bosni i Hercegovini s ovakvim uređenjem nije prirodna niti normalna i da će se to kad tad promijeniti.

Proteklih dana Lagumdžija je učestvovao na skupovima o Dejtonskom sporazumu.

”Sve ovo što se nama dešava, ovo nije prirodno, ovo nije normalno i ovo će pasti. Vraćamo se na onu priču iz ’92, to sam jučer i rekao na skupu u Zagrebu. Ono što je interesantno, čitav skup je sazvan u ozračju onoga što Dragan Čović i HDZ govore da trebamo biti podijeljeni na tri stoke s čobanima. I onda kad se smirimo, Evropa će nas pustiti naprijed, i skup je u suštini s tim konceptom”, kazao je Lagumdžija.

Kako navodi, za njega je najupečatljiviji istup bio Chrisa Hilla.

“Moram priznati da je Haris SIlajdžić imao jedan izvanredan pristup. Evidentno je bilo da to, predstavnici Hrvatske i tu ste imali jedan broj ljudi koji su s pravne tačke gledališta govorili da treba da se vratimo konstitutivnosti. S druge strane, Borrell je govorio o pravima i vladavini prava. Za mene je najupečatljiviji bio istup Chrisa HIlla“, dodaje Lagumdžija.

“Moja jednostavna opservacija je bila, otkud vama da umjesto ljudskih prava i sekularne građanske države, vraćate na dnevni red boljševičke koncepte stare sto godina i nudite nam konstitutivnost koja nigdje na svijetu ne postoji“, kazao je.

Lagumdžija navodi kako ima samo jedno obrazloženje.

“Ako je to zbog toga što ne možete da prihvatite da muslimani mogu živjeti u građanskoj državi u Evropi, onda očigledno imate problem s muslimanima. Ako bosanski muslimani žele da budu građani Evropske unije, ako nama ne smeta da budemo tamo, otkud vama pravo da od nas pravite specijalne slučajeve koji treba da žive kao tri stoke s čobanima”, kazao je Lagumdžija.

Govoreći o izjavama hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, kazao je da se radi o, blago rečeno, nekulturnim navodima.

”Jedna izjava koja je najblaže rečeno nekulturna. Ne možete tako govoriti pa onda tvrditi da govorite o evropskoj vrijednosti. Nisam se osjetio uvrijeđenim”, istakao je on.

Zar ne vidite o kakvom uličarskom jeziku se radi, ali to stvarno više govori o njemu samom i možda bi trebao na kauč da legne i da vidi da on nema tih problema o kojima govori: ”šitovima” i šmrkovima”, poručio je Lagumdžija za N1.