Međunarodni dan volontera: Plemenite osobe čiji je rad neprocjenjiv

Širom svijeta, peti decembar se obilježava kao Međunarodni dan volontera.

Ovaj dan ima za cilj da se skrene pažnja i oda priznanje solidarnosti volontera koji među prvima reaguju na pozive u kriznim situacijama, svakodnevno pomažu u spašavanju života, odgovaraju na potrebe izbjeglica i daju podršku onima koji žele svoj život i ubuduće živjeti dostojanstveno.

Volonterski rad je od neprocjenjivog značaja: stiču se nova poznanstva i iskustva, uče se nove vještine, kvalitetnije provodi slobodno vrijeme. U vanrednim okolnostima u kojima se našao cijeli svijet, pa i naša zemlja Bosna i Hercegovina zbog pandemije koronavirusa, uloga volontera je neprocjenjiva.

Desetine hrabrih volontera su na usluzi svim građanima kojima je potrebna pomoć u vidu dostave lijekova, namirnica, higijenskih potrepština, terapija ili bilo kojih drugih vidova podrške. Sa osmijehom na licu i lijepom riječju pokušavaju da im olakšaju kako bi uspješno prebrodili ova teška vremena.

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, peti decembar se od 1985. godine obilježava kao Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, odnosno, Međunarodni dan volontera. Cilj je dobrovoljni rad volontera učiniti vidljivijim na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, te promovisati njihove aktivnosti.

“Volonteri nisu plaćeni, ne zato što su bezvrijedni, već zato što je njihov rad neprocjenjiv.”– Sherry Anderson