Migranti se vraćaju u kamp “Lipa”

Nekoliko stotina migranata vratilo se danas u kamp Lipa gdje su im volonteri Crvenog krsta podijelili obroke, prve od jučer ujutro kada su dobili posljednji obrok.

Nakon požara koji je buknuo jučer u kampu Lipa ostala su čitava samo dva šatora te nekolicina kontejnera. Migranti su provalili u kontejnere nakon povlačenja uposlenika IOM-a i medicinskog osoblja te su neki tu proveli noć. Drugi dio je noć proveo pod otvorenim nebom.

Za sada je još uvijek nepoznato gdje će migranti boraviti. U kampu su jake policijske snage MUP USK, Specijalne policije, a bili su i pripadnici Granične policije BiH.

Prema informacijama koje se mogu čuti, ali koje još niko nije zvanično potvrdio očekuje se dopremanje kontejnera u kamp Lipa. Ranije je takva informacija saopćena iz Vijeća ministara BiH, odnosno da će kamp Lipa ostati u funkciji ali kontejnerskog tipa.

Nekoliko desetina migranata pokušava osposobiti neke od šatora i pokriti ih pločama koje su ostale u kampu kako bi mogli tu provesti noć. Vremenski uslovi im ne idu na ruku s obzirom da je temperatura već niska i puše vjetar.

Za sada nema incidenata u kampu, ali nema zvaničnih informacija šta će biti sa migrantima u Lipi.

Mnogi nisu uspjeli ući u Bihać niti doći do kampa Bira za koji vlasti USK traže da se ukine za smještaj migranata kao i Miral u Velikoj Kladuši.