Milan Tegeltija: Podnosim ostavku i moja odluka je konačna!

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija danas je pročitao govor i zaključke koje je donio.

Istakao je da ne zna ima li više povjerenja u VSTV i članove kao i druge institucije BiH koje mu nisu donijele nikakvu zaštitu. On je najavio i ostavke na sve druge pozicije u pravosudnim institucijama.

“Sljedeće sedmice nakon sjednice VSTV-a podnijet ću ostavku na poziciju predsjednika VSTV-a i člana VSTV. Ova odluka je konačna i ništa je ne može promijeniti“, kazao je Tegeltija.

Dodao je da je sve funkcije obavljao časno. Kazao je da ne osjeća ličnu odgovornost i da je situacija u pravosuđu daleko od idealne, ali da dalje očekuje još goru situaciju.

On je kazao da očekuje sljedeće sedmice na dan kada budem predavao ostavku da isto učine i svoje ostavke ponude i članovi VSTV-a Goran Nezirević, Slavo Lakić, Berina Alihodžić, Selim Karamehić i Biljana Simeunović. Kazao je da su oni to javno kazali na nekoliko sjednica.

“Trpim odvratne i neprihvatljive napade omalovažavanja i vrijeđanja. Konsultovao sam se s najbližom rodbinom koja se vratila u Federaciju i koja i inbox dobija prijetnje. Dugujem veliku zahvalnost na povjerenju ogromnom broju ljudi koji su me podržavali i tražili da ne podnosim ostavku. Velika je to čast za mene. Iako sam kao čovjek spreman nositi svaku vrstu tereta, nisam spreman da sebe i svoju porodicu izlažem takvoj stravičnoj situaciju da ne postoji ikakav način da mojim radom na bilo koji način utičem na rad VSTV.

Informisao sam predsjednicu RS i člana Predsjedništva BiH te je zaključeno da ne postoje elementarne sigurnosne garancije za moj siguran rad. Moja sigurnost ne postoji. Izložen sam brutalnim i nezakonitim obavještajnim radnjama“, kazao je Tegeltija.

Najavio je i pritisak na glavnu tužiteljicu kako bi u konačnici bilo “preuzeto” kompletno pravosuđe.

“Za člana VSTV-a izabran sam 2014. godine. Govorilo se tada da sam došao s namjerom da uništim VSTV-a i da sam na zadatku rušenja ustavnog poretka. To je počelo prije nego što ću doći na prvu sjednicu. Ko ne vjeruje neka vidi članke iz maja, juna 2014. Izabran sam tajnim glasanjem, a opet su počele razne diskreditacije.

Od prvog dana preuzimanja funkcije predsjednika intenzivirale su se diskreditacije.

Aktivnosti su se intenzivirale kada je raspisan konkurs za izbor prvog čovjeka Suda BiH. Pod mojim vodstvom izabran je predsjednik Suda mimo želje SDA. Tada su Bakir Izetbegović i SDA javno zaprijetili da će svi oni koji su glasali tako snositi posljedice.

Nakon toga kampanja je poprimila enormne razmjere. Tada sam počeo da sumnjam u paraobavještajne aktivnosti protiv mene, a sigurna sam da nisu imali sudska odobrenja.

Radilo se s ciljem odstranjivanja mene kao predsjednika VSTV-a. 2018. kada je raspisan konkurs za glavnog tužitelja SDA je išla u dva smjera. Prvi da se ne smije izabrati Gordana Tadić, a druga da mora biti Bošnjak. Najavljeno mi je da će u slučaju da Tadić bude izabrana krenuti lavina na mene.

Nisam pristao ni na kakve ‘savjete’, i izabrana je Gordana Tadić u januaru 2019. Nakon toga političko medijski pritisak je dobio enormne razmjere. Već u maju 2019. objavljen je tajni snimak s licem Nermin Alešević. Uslijedila je stravično političko medijska kampanja uz blagonaklonost i međunarodne zajednice.

Vrijeme je pokazalo da nisam imao ništa s tim. Čak je i Alešević na jednoj televiziji kazao da sam mu rekao da mu ne mogu pomoći.

Pravosnažno je odbačena disciplinska prijava protiv mene. Iako je istraga pokazala da nema veze s tim mediji su pisali da sam povezan s korupcijom sve kako bi se prikazalo da nisam dostojan pozicije predsjednika“, kazao je Tegeltija između ostalog.

Inače, skoro dvije godine poslije afere “Potkivanje” stiglo je “Potkivanje 2”, a za samo nekoliko dana Tegeltija je izgubio povjerenje mnogih članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, ali i međunarodnih faktora koji žele vidjeti reforme u pravosuđu. Više nego otvoreno su poručili da VSTV zaslužuje drugačijeg i profesionalnijeg predsjednika.