Ministarstvo sigurnosti: Odbijanje da se migranti smjeste u Biru samo pogoršava situaciju

Ministarstvo sigurnosti BiH očekuje provođenje zaključka Vijeća ministara i hitno rješavanje smještaja migranata iz Lipe.

Također, poručili su da će bilo kakve opstrukcije dodatno pogoršati situaciju.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine očekuje da će situacija sa migrantima koji su nakon što je IOM napustio kamp Lipa boravili u veoma nehumanim uslovima na lokaciji Lipa, biti veoma brzo riješena kroz provođenje zaključka sa današnje sjednice Vijeća ministara BiH.

“Naglašavamo da se radi o hitnom i privremenom zbrinjavanju migranta tokom zimskih mjeseci, dok se prihvatni centar Lipa ne izgradi i opremi za dugotrajniji boravak”, naveli su iz Ministarstva sigurnosti.

Prihvatni centar Bira bit će trajno zatvoren u skladu sa ranijim planom za izmještanje migranata izvan naseljenih mjesta i urbanih sredina.

“Ponavljamo da opstruiranje i odbijanje predloženih rješenja za smještaj migranata koji se sada nalaze na otvorenom, može samo pogoršati humanitarnu situaciju, izazvati dodatne patnje pa i ljudske žrtve“, kazali su iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine su kazali da sve nadležne institucije i nivoi vlasti bez odgađanja i uslovljavanja trebaju poduzeti korake kako bi se spriječile navedene posljedice.