Na današnji dan preminuo najbolji strijelac prve šampionske generacije FK Sarajeva, Boško Antić

Na današnji dan 2006. godine preminuo je najbolji strijelac prve šampionske generacije fudbalskog kluba Sarajevo, Boško Antić.

Antić je rođen 7. januara 1944. godine u Sarajevu. Svoje prve fudbalske korake je počeo u omladinskim selekcijama Sarajeva.

Međutim nakon izlaska iz omladinaca nije zaigrao odmah za Sarajevo, svoje prve seniorske nastupe ubilježio je za sarajevskog niželigaša Slogu, a nakon toga je prešao vogoščanski Pretis.

Nakon odlične sezone u Pretisu i postignutih 30 golova, za njegove igre bili su zainteresovani sarajevski velikani Sarajevo i Željezničar. Zbog ljubavi prema Sarajevu, odbio je Željezničar i 1. jula 1965. godine potpisao sa Bordo klub, i tako se vratio na “svoje”.

Odigrao je samo deset utakmica u prvoj sezoni, a debut u bordo-bijelom dresu je postigao protiv Vardara na Koševu.

Ipak u narednoj sezoni 1966/67. Antić je izborio mjesto prvog napadača, a upravo ta sezona je upisana zlatnim slovima u historiju FK Sarajevo. Tada je Sarajevo osvojilo šamionat Jugoslavije.

Za vrijeme svoje karijere, Antić je napadački trojac činio sa Vahidinom Musemićem i Boškom Prodanovićem. Trio je ukupno postigao 40 golova, a do dan danas je ostao upamćen navijački slogan „Dva Boška na dva ćoška, Musemija u sredini, za pobjedu ne brini“.

U narednoj sezoni, Antić je nastavio s dobrim partijama iako je Sarajevo bilježilo slabije igre. Boško je postigao 23 gola, od čega 18 u prvenstvu. Nagradu za dobre partije dobio je od selektora Jugoslavije, koji ga je pozvao na završni turnir Evropskog prvenstva u Italiji. Ipak, Antić pored tada neprikosnovenog Dragana Džajića nije dobio mjesto u napadu.

U bordo dresu, Antić je nastupao sedam sezona i odigrao 187 utakmica i pri tome postigao 67 golova.

Karijeru je nastavio u Francuskoj, igrajući za Angres, te je u 13 nastupa postigao 44 gola. Svoju karijeru je završio u Caenu, nakon čega se vratio u Sarajevo gdje je preuzeo trenersku funkciju u pionirskoj selekciji.

Dvije godine nakon poraza protiv Dinama u finalu Kupa Jugoslavije kada je Antić preuzeo seniorski tim, ’85. godine je doveo Sarajevo do velikog uspjeha, osvojivši titulu prvenstva Jugoslavije.

Na taj način, poren Husrefa Musemića, Boško Antić je jedini uspio osvojiti titulu sa Sarajevom i kao igrač i kao trener.

Nažalost, Antić je umro 4. decembra 2006. godine u Beogradu.