Na Olimpijskim igrama 2024. godine četiri nova sporta

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je danas na svom Twitter profilu potvrdio da će u zvaničnom programu Olimpijskih igara u Parizu 2024. godini biti ozvaničena četiri nova sporta.

Četiri nova sporta koja su ozvaničena su: skateboard, sportsko penjanje, breakdance i surfanje.

Breakdance je ušao u olimpijsku porodicu prvi put na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu 2018. godine. Odluka je obrazložena riječima da se “na ovaj način Olimpijske igre približe mladima, koji nisu vezani za tradicionalne sportove”.

Pored toga, MOK je objavio da će u Parizu na Igrama učestvovati isti broj muških i ženskih takmičara, te da će postaviti veći fokus na omladinu. Broj sportova u kojima će učestvovati oba pola porast će sa 18 iz Tokija na 22 u Parizu.

Foto: MOK
Foto: MOK

Međutim potez Međunarodnog olimpijskog komiteta nije prihvaćen sa oduševljenjem. Australijska šampionka u skvošu, Michelle Martin je ogorčena s tim što je brakdance dobio prednost ispred njenog sporta.

“Na Olimpijskim igrama je sve vezano za štopericu ili postizanje što više poena. To je sport. Breakdance i slične stvari nemaju mnogo veze sa tim. Odluke donose sudije i sve je podložno subjektivnoj proceni. Igre više apsolutno nemaju smisla“, rekla je Martin.