Način na koji je Vlada FBiH u zadnji trenutak uplatila preostali novac za vakcine

Nakon mnogobrojnih problema u vezi uplate za vakcine protiv koronavirusa, objavljen je i podatak odakle je izvršna vlast Federacije u ponedjeljak praktično u posljednji momenat zahvatila nedostajućih 11,7 miliona KM za ovu namjenu.

Prema odluci o preraspodjeli sredstava iz budžeta Federacije BiH za 2020. godinu sa Federalnog ministarstva finansija na Federalno ministarstvo zdravstva umanjena je stavka “Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – Fond za stabilizaciju privrede” od 11,7 miliona KM.

Nakon toga, novac je preusmjeren na stavke “Izdaci osiguranja, bankovnih usluga i usluga platnog prometa” i “Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima”. Nakon čega Federalno ministarstvo zdravstvo preostali dio novca u iznosu od 11.700.000 KM uplatilo u vidu sredstava za nabavku vakcina putem Instrumenta za globalni pristup cjepivu protiv bolesti COVID-19 (COVAX mehanizam).

Podsjećamo da je javnost prethodne sedmice svjedočila zabrinjavajućim informacijama o tome da je nabavka vakcina ugrožena zbog činjenice da Vlada FBiH nije uplatila svoj dio novca do 15. decembra. Međutim, Ministarstvo civilnih poslova BiH u petak je obavijestilo javnost da je rok za uplatu preostalog iznosa za našu državu ipak produžen do 23. decembra ove godine.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot