Većina u Tuzli izvan sjednice imenovala novu vladu, Vujović tvrdi da se radi o državnom udaru

Nova većina u Skupštini Tuzlanskog kantona danas se nije pojavila na zvanično zakazanoj sjednici, umjesto toga su izvan zgrade u kojoj je saziv trebao zasjedati održala svoju sjednicu na kojoj je imenovala novo rukovodstvo.

Predsjednik skupštine TK, Žarko Vujović, tvrdi da se radi o državnom udaru.

Shodno procedurama, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović za danas je zakazao sjednicu hitnog karaktera na kojoj su se, između ostalog, trebali razmarati prijedlog budžeta, ali i finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, kako građani od sutra ne bi ostali bez obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Međutim, nova većina sastavljena od zastupnika SDP-a, SBB-a, PDA i Naše stranke je organizirala posebnu sjednicu na kojoj su smijenili aktuelno rukovostvo skupštine i vlade te su imenovali nove sazive tijela.

“Zakazali su sjednicu u prostorijama skupštine ne obavještavajući mene kao legalnog predsjednika nego zamjenicu Lejlu Vuković koja je održala sjednicu. To je po krivičnom zakonu BiH napad na ustavni poredak i nasilan način ulaska u vlast, za koji je predviđena kazna zatvora”, kazao je Vujović.

Vujović je pozvao institucije tuzlanskog sistema, prje svega Ministarstvo unutrašnjih poslova TK i nadležna tužilaštva da preduzmu sve zakonom pedviđe mjere i zaštite kantonalne institucije te ljude koji su odgovorni za čuvanje pečata.

“Nelegalna skupština ne može proizvesti nikakvo pravno djestvo. Ovdje je na sceni kasični udar i upad u sistem”, naveo je Vujović te naglasio da je danas izvršen državni udar.

Tokom današnje sjednice Vujović je pozvao i visokog predstavnika u BiH na hitnu reakciju.