Nastavljena sjednica/ Konaković: Ne želimo se igrati s Vladom i imenovati je pa je raspakivati

Nastavljena je sjednica Skupštine KS, a zastupnici su postavljali pitanja u vezi spajanja i razdvajanja ministarstava. Pitanja su postavili zastupnici SDA Mahir Dević, Jasmina Bišćević Tokić i Haris Zahiragić.

Zastupnik Elmedin Konaković (NIP) je kazao da nisu planirana dodatna sredstva za funkcioniranje ovih ministarstava.

Naše opredjeljenje je da se ne igramo s novom Vladom da je imenujemo, pa da je raspakujemo. Opredijelili smo se za logičan hodogram i to podrazumijeva spajanje dva ministarstva gdje je značajan dio nadležnosti prenesen na lokalne zajednice. Suštinski ovo je naše opredjeljenje, to je naše pravo.

Mišljenje Vlade nema jer ste vi takva parlamentarna većina da ste ignorisali zahtjev premijera Nenadića da se odredite prema ovom pitanju. Ministri iz SDA su odbili dati mišljenje čime su se odredili. Mi smo dobili i akt Vlade KS potpisan od premijera Nenadića da nije bilo moguće zauzeti stav jer ministri SDA nisu htjeli raditi svoj posao“, kazao je Konaković.

On je kazao da će nova Vlada KS zauzeti stav da obrazovanje ostane jedinstveno na nivou Kantona Sarajevo, a ne da se dijeli sa lokalnim zajednicama.

Zastupnici SDA nisu bili zadovoljni odgovorima pa su ponovili svoja pitanja.

“Koje su štetne posljedice ako se ne imenuje nova Vlada. Mi upozoravamo i kažemo da ćemo ići prema Ustavnom sudu i šta ćemo ako opet bude u našu korist. Vlada KS nije dala mišljenje, premijer vas je obavijestio da Vlada nije dala svoje mišljenje i vi sada jedan takav zakon stavljate na dnevni red. Ulazite u jednu pravnu anarhiju.

I kad vam kažemo da to radite radi kadrovske križaljke, da visoko obrazovanje date Damiru Marjanoviću. Pravimo kao situaciju da jedno ministarstvo moramo rasteretiti a dva koja su razdvojena spajate. Radite to iz kadrovske šeme. A vi to nazivate revolucijom. Vi nemate mišljenje Vlade KS i nije premijer taj koji može raditi i davati mišljenje u ime Vlade KS”, kazao je Dević.

Konaković je odgovorio Deviću.

“Ne postoji diskusija u kojoj Dević nije nešto obrnuo. Nebrojeno puta su nas izmaltretirali svojim apelima i zahtjevima i sad nam drži moralne pridike“, kazao je Konaković.