Nedim Sladić za Sarajevsku seharu: Vremenske prilike su i dalje nestabilne

Nakon jučerašnjeg nevremena koje je zahvatilo Bosnu i Hercegovinu i pojave ledene kiše, meteorolog Nedim Sladić kazao je za Sarajevsku seharu o vremenskim prilikama koje se mogu očekivati u narednom periodu.

Što se tiče vremenskih prilika u narednom periodu one su i dalje nestabilne.

“Istok sjeveroistok je uglavnom suh, dok nažalost, vidjeli smo u centralnim i sjeverozapadnim područjima je bilo ledene kiše, odnosno kiše koja se smrzava pri dodiru sa tlom. Danas to je slučaj samo sa Krajinom, budući da je u cenralnu Bosnu, zbog zahvaljujućeg utjecaja juga prodrijela toplota i u prizemni sloj atmosfere, zbog čega je temperatura zraka osjetnije porasla”, kazao je Sladić

Kako navodi Sladić, u Krajini zadržava se hladna zračna masa, pa tamo i danas ima ledene kiše.

“Stvari su puno povoljnije kada idemo u naredne periode, budući da će i tamo ledena kiša prestati pa će se smiriti situacija”, izjavio je Sladić.

Prema riječima Nedima Sladića, sutra nas očekuje oblačan dan, dok u drugom dijelu možemo očekivati sunčane intervale.

“Sutra nas očekuje oblačan dan u većem dijelu naše zemlje, kiše će još prijepodne biti u Hercegovini, u manjem dijelu sjevera Hercegovine, te jednom dijelu centralne Bosne, nakon čega će u drugom dijelu dana u istočnim i sjevernoistočnim i centralnim područjima Bosne biti uslova za sunčane intervale. Duži periodi  suhog vremena su mogući u drugom dijelu petka, puhat će umjeren na udare mjestimice i jak južni i jugoistočni vjetar, koji će nagovjestiti porast zraka, koji će sutra biti na jugu između osam i 13 na jugu do 16 stepeni celzijusa i u Krajini će se polako oporavljati temperature od petka”, kazao je Sladić.

U nedjelju  možemo očekivati novi val padavina.

Snijega će biti na planinama danas iznad 700 metara, ali vrlo brzo će se otopiti.

“Treba spomenuti da ne očekujemo vise ledenu kišu, u naredni tri do četri dana”, kazao je Sladić.

Za zimu moramo još pričekati.

“Što se tiče neke zime, na nju ćemo morati pričekati polovinom mjeseca decembra, ako se i tada uopšte pojavi”, kazao je za Sarajevsku seharu.