Nelson i Sattler u Mostaru: Današnji dan je važan, vrijeme je da se rješavaju problemi

Povodom Lokalnih izbora u Mostaru ambasador SAD Eric Nelson i šef Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera posjetili su Pozivni centar Koalicije “Pod lupom” i uvidjeli šta ova koalicija radi na posmatranju izbora.

Nelson je pozdravio održavanje izbora u Mostaru, te istakao da očekuje i nada se boljem odzivu građana na birališta do zatvaranja u 19 sati.

“Nadam se još boljem odzivu, pozivam građane da izađu i glasaju jer imaju još oko četiri sata do zatvaranja birališta. Nadam se da će sve nepravilnosti eventualne biti prijavljene i da će nadležni reagovati“, poručio je američki ambasador.

Dodaje da se nada da će građani i politički lideri narednu godinu iskoristiti za reforme.

“Nadam se da će kako građani, tako i svi lideri nastojati da 2021. godinu iskoriste za reforme, reforme Izbornog zakona i kompletnog zakonodavstva“, potcrtao je Nelosn i zahvalio se građanima, te svim predstavnicima civilnog društva i svima koji su pomogli da izbori budu transparentni.

Sattler je u uvodu obraćanja kazao da ima tri poruke.

Sve se čini nemogućim dok se ne uradi, jedan je od najpoznatijih citata Nelsona Mandele. Tako je i za Mostar djelovalo da je nemoguće imati izbore, ali evo nas danas tu i drago mi je što sam tu. To je moja prva poruka”, poručio je Sattler.

Nastavio je porukom da su svi naredni dani važni kao današnji.

“Druga poruka je da je kao što je važan današnji dan, važan i sutrašnji dan, kao i 28. decembar i svaki naredni. To je moj poziv i apel 35 vijećnika koji će biti izabrani u Gradsko vijeće. To je moj apel njima, da se uhvate u koštac sa problemima i na konkretno djelovanje. Da se što prije formira Gradsko vijeće i počnu rješavati problemi građana poput infrastrukture“, poručio je u Mostaru šef Delegacije EU.

A imao je i treću poruku: “Treća poruka je da iskoristimo Mostar kao inspiraciju, kao zamah za cijelu BiH. Ovom prilikom pozivam sve domaće političare i one koji su odgovorni da odgovore na zahtjeve građana i onih koji žele da vide ovu zemlju na putu ka EU. To je moj poziv na konkretno djelovanje”, dodao je Sattler.

I on je zahvalio svima koji su učinili da se izbori održe u fer i demokratskoj atmosferi.

Šef Delegacije EU pozvao je građane da iskoriste svoje pravo i izađu na izbore.