Nermin Nikšić: Lavrovu ovo nije prvi put da izlazi iz okvira uobičajenog diplomatskog ponašanja

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić podržao je potez dva člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića koji su odbili da dođu na sastanak sa ministrm vanjskih poslova Rusije Federacije Sergej Lavrovom.

Nikšić navodi kako Sergej Lavrov krši diplomatsko poštovanje prema institucijama i državnim obilježjima BiH.

“Smatram da je odluka dva člana Predsjedništva BiH da se ne sastanu sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom zbog iskazanog nepoštivanja prema državi Bosni i Hercegovini i njenim obilježjima ispravna. Lavrovu ovo nije prvi put da izlazi iz okvira uobičajenog diplomatskog ponašanja, čime krši nužno diplomatsko poštovanje prema institucijama i državnim obilježjima Bosne i Hercegovine”, napisao je Nikšić.

Očekuje od članova Predsjedništva BiH da iz faze zalaganja za državu pređu u praktičko djelovanje.

“Uostalom, prilikom najavljene, pa otkazane posjete ministra Lavrova, SDP BiH je pozvao članove Predsjedništva na ovakav potez. Također, očekujem od članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine da iz faze simboličkog zalaganja za državu pređu u praktično djelovanje. Ponašanje Rusije ima kontinuirani negativni utjecaj i bez jasne političke ofanzive naše diplomatije ovaj potez će ostati samo kao diplomatski incident”, napisao je.

Također, u svojoj objavi prokomentarisao je sastanak koji se desio između ministrice vanjskih poslova Turković i Lavrova.

“Zasad, već na prvom koraku imamo kontradiktornu situaciju gdje ministrica Turković ne slijedi stranačkog kolegu i člana Predsjedništva Džaferovića i ide na sastanak sa Lavrovim. Iako se radi o ministrici vanjskih poslova, očito je da smo u svijet u samo jednom danu poslali dvije oprečne poruke. Plašim se da ovim pokazujemo nedoraslost situaciji”, kazao je Nikšić.

Kako navodi, očekuje da institucije poput Predsjedništva poduzmu konkretne aktivnosti po pitanju ne samo ruskog destruktivnog utjecaja, nego i niza otvorenih internih i bilateralnih pitanja u odnosu sa susjedima.

“Nadam se da je današnje suprotstavljanje Dodiku i Lavrovu najava njihovog energičnijeg angažmana i po drugim pitanjima zaštite države i državnih interesa od kojih sam samo neke spomenuo”, piše Nikšić.

Smatram da je odluka dva člana Predsjedništva BiH da se ne sastanu sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom…

Posted by Nermin Nikšić on Tuesday, 15 December 2020