Objavljeni dokazi/ Uprava BH Telecoma radnicima isplatila platu nedovoljnu za režije

Uprava BH Telecoma je u petak prilikom isplate novembarske plate radnicima BH Telecoma koji su štrajku, bez vođenja računa o zakonskom minimumu koji je neophodan radnicima za egzistenciju, nego je potpuno umanjila plate za cijeli vremenski period iz neto iznosa, kazao je Patriji Fikret Alić, predsjednik Sindikata BH Telecoma.

“To je suprotno zakonima o knjigovodstvu i računovodstvu, a s druge strane sam taj čin nije u skladu sa Zakonom o štrajku i Pravilnikom o radu BH Telecoma. Takvim djelovanjem prekršen je Zakon o radu jer se radnici koji su u štrajku dovode u nepovoljan položaj zbog učestvovanja u štrajku, što je Zakonom o radu zabranjeno”, poručio je Alić.

Dodaje da je ovo samo jedan od poteza iz arsenala totalitarizma uprave BH Telecoma.

“To je još jedan pokušaj pritiska na radnike kako bi odustali od borbe za svoja prava, što ponovo predstavlja nastavak totalitarizma unutar BH Telecoma koji je na snazi i prije početka štrajka zbog čega su mnogi radnici odustali od borbe za svoja prava. Žalosno je da uprava BH Telecoma na takav se način odnosi prema radnicima koji su stvarali ovu firmu i imaju preko 30 godina radnog staža a koje su ostavili na 100 do 150 KM koji su nedovoljni i za plaćanje režija a kamoli za normalno funkcionisanje i život njihovih porodica.

Samim tim nisu vodili računa da su ugrozili ne samo radnike već i njihove porodice, ostavljajući ih mjesec dana bez egzistencije. Ovo je najbolji dokaz zašto se Sindikat i radnici BH Telecoma moraju izboriti za granski kolektivni ugovor, jer uprava je svojim potezima dokazala da se ničega neće libiti pa ni kršenja zakona i ostalih propisa”, ističe Alić.

Kako kaže, uprava BH Telecoma svjesno krši zakone i zakonske propise s jedinim ciljem da radnici odustanu od štrajka i borbe za svoja prava.

“Sindikat BH Telecoma je prepoznao namjeru uprave koja je i prije ovog s platama donijela zaključak o obustavi plate suprotno zakonu i upozoravao ih da to ne rade. Očito je da su oni odlučili da postupaju po onoj Makijavelijevoj krilatici ‘Cilj opravdava sredstvo’. Sindikat BH Telecoma je pripremio i na upravu BH Telecoma uputio opomenu pred tužbu, a pripremio je i krivičnu prijavu za sve članove uprave koji su jednoglasno podržali ovakav zaključak i učestvovali u obespravljivanju radnika, odnosno stvaranj pritiska na egzistenciju njih i njihovih porodica”, pojasnio je Alić u izjavi Patriji.

Sindikat BH Telecoma, ističe, dao je upravi rok do ponedjeljka (sutra) do 15 sati.

“Dali smo im rok da povuku svoj sramotni zaključak i da radnicima isplate punu platu kako ih to po zakonu sljeduje. Ukoliko se to ne desi, Sindikat će u 15:01 sati pustiti krivične prijave”, zaključio je Alić.