Od jutros dva jaka zemljotresa potresla Hrvatsku i Zagreb

Zemljotres jačine 5 pogodio je u ponedjeljak ujutro sjeverozapadni dio Hrvatske s epicentrom 12 kilometara jugozapadno od Siska, nedaleko Petrinje.

Potres u 6:28 je bio na dubini od dva kilometra, a epicentar 12 kilometara jugozapadno od Siska i 50 kilometara jugoistočno od Zagreba. Osjetio se u cijeloj središnjoj Hrvatskoj. Novo snažno podrhtavanje tla, jačine 4,7, osjetilo se i u 7:49.

Nastradala je gradska vijećnica, popadale su cigle, žbuka, oštećene su kuće, zgrade. Koliko znam, danas dolaze predsjednik i premijer“, rekao je za N1 gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Podsjećamo, prije ovoga zemljotresa, Hrvatsku je pogodio još jedan. Centralni dio Hrvatske jutros je pogodio jak zemljotres. Epicentar je bio 5 kilometara jugozapadno od Petrinje. Prema EMSC-u, epicentar je bio na dubini od 2 kilometra.

Iz zagrebačke zračne luke javljaju kako u potresu nisu nastala oštećenja.

Inspekcijom i kontrolom zgrade utvrđeno je da nema oštećenja u samoj zgradi niti na uzletno-sletnoj stazi, ni na ostalim manevarskim površinama. Nakon uspostave operativnih sustava, promet je nastavljen u 06:55 sati, prema redu letenja“.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić poslao je poruku Zagrepčanima.

“Na zagrebačkome području opet smo nažalost osjetili snažno podrhtavanje tla. Na sreću za sada nema informacija o težim posljedicama, a nadam se da će tako i ostati. Međutim, u slučaju bilo kakve potrebe otvorene su besplatne telefonske linije 0800 8802 i 0800 8805 putem kojih možete zatražiti pomoć ili potrebnu asistenciju gradskih službi. Teška je ovo godina za sve nas ali moramo biti zajedno i ne smijemo niti u ovim trenutcima zaboraviti na zdravlje i nevidljivog neprijatelja“.

Očekuje se još zemljotresa tokom dana.