Ove sedmice neće zasjedati Vijeće ministara BiH

Iako se očekivalo da Vijeće ministara još danas zasjeda kako bi donijeli odluku o prihvatnom kampu Lipa, to se neće desiti do iza Božićnih praznika.

Uposlenici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) već su nekoliko puta prolongirali napuštanje i zatvaranje prihvatnog kampa na lokalitetu Lipa. Tako je i ove sedmice, a rokovi su prolongirani zbog molbi iz nadležnih institucija Bosne i Hercegovine.

Rješenje za ovu situaciju, odnosno pronalazak adekvatnog smještaja za oko 1.200 korisnika usluga kampa na lokalitetu Lipa, koji bi se trebao zatvoriti zbog trenutne neuslovnosti, već neko vrijeme očekuje se od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici nije postiglo konsenzus tokom glasanja o Prijedlogu odluke o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata “Lipa”.

Bez velikih pojašnjenja samo je saopćeno da će prijedlogu odluke o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata “Lipa”, biti ponovo na dnevnom redu u drugom krugu glasanja.

Sve ovo je predlagao ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić (SDA) ističući da je plan bio da dok Lipu ne pripreme za dugotrajan boravak migranata privremeno iskoriste kapacitete Bire da bi u njoj smjestili na dva do tri mjeseca.

Lokalne vlasti više nikom ne vjeruju, jer već predugo na plećima nose teret migrantske krize.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća kaže da nema vraćanja migranata u kamp “Bira” ni pod koju cijenu.

Osim ovog problema Vijeće ministara očito neće razmatrati ni zahtjev Federalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva da za ulazak u BiH se propiše obavezno posjedovanje PCR testa. Ovim se željelo spriječiti uvoz koronavirusa u vrijeme najvećih putovanja, sa obzirom da dolaze praznici.

S obzirom da je Badnje veče već u četvrtak, a da Vijeće ministara neće zasjedati prije naredne sedmice i ovaj problem i zahtjev ostat će neriješen.