Pečat na ikoni ukazuje da je ona vlasništvo Ukrajine

Ministarstvo kulture i informativne politike Ukrajine analiziralo je ikonu koju je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu poklonio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i zaključilo da se radi o predmetu u vlasništvu Ukrajine.

“Činjenica da je na ikoni pečat regionalne komisije ukazuje da je ova ikona vlasništvo države Ukrajine“, kazala je zamjenica ministra kulture i informativne politike Ukrajine Svitlana Fomenko.

Također navodi kako Ministarstvo priprema niz pisama agencijama za provođenje zakona (SBU, Nacionalna policija, SZRU) u kojima se zahtijeva poduzimanje mjera odgovora iz njegove nadležnosti.

“Potrebno je uspostaviti lanac kretanja i vrijeme kretanja ove ikone iz Ukrajine i njenog teritorija u Bosni i Hercegovini”, kazala je Fomenko.

Podsjećamo, nakon što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik 14. decembra poklonio ikonu staru 300 godina ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, Ambasade Ukrajine i Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine zatražili su odgovore od BiH kako se ikona uopšte našla u BiH.