Pobjeda Zmajica/ Ženska “A” nogometna reprezentacija BiH savladala Gruziju

Ženska seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je na gostovanju u Tbilisiju selekciju Gruzije sa 0:3 u svom posljednjem susretu u kvalifikacijama za EURO 2022.

Bh. tim je ofanzivno ušao u meč i imao je više loptu u svom posjedu, a u 14′ nakon centaršuta Sumeje Bektaš sa desne strane, šut glavom sa peterca Dajane Spasojević brani golmanica Tatia Gabunia.

Ofanzivna igra se izabranicima Samire Hurem isplatila u 22′. Amela Kršo se na sredini oslobađa svojih čuvarki i asistira Mariji Damjanović koja šutira sa vrha šesnaesterca, a lopta se od prečku odbija u mrežu za 0:1.

Pritisak Zmajica se nastavio i nakon pogotka, a Milinković u 31′ sa desetak metara pogađa stativu poslije centaršuta Dajane Spasojević iz slobodnog udarca.

Milinković je u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena imala još dva dobra pokušaja nakon ubačaja sa lijeve strane Amele Kršo i Dajane Spasojević, ali je golmanica Gabunia u oba navrata bila na visini zadatka. U 64′ Bosna i Hercegovina udvostručuje prednost.

Akciju je započela Kršo koja šalje loptu na desnu stranu protivničkog kaznenog prostora za Mariju Damjanović, a ona je prosljeđuje na peterac gdje se najbolje snalazi Sofija Krajšumović i pogađa mrežu za 0:2. Kršo u 77′ izvodi korner sa lijeve strane, a najviša u skoku bila je Maja Jelčić čiji šut glavom Gabunia odbija do Sofije Krajšumović koja postiže treći gol za bh. selekciju.

Posljednju priliku na utakmici imala je Aleksić u sudijskoj nadoknadi vremena kad je glavom sa peterca loptu poslala iznad prečke nakon centaršuta Amele Kršo. Reprezentacija Bosne i Hercegovine je kvalifikacije završila na trećem mjestu grupe B sa 18 bodova iza Danske i Italije, a ispred Izraela, Malte i Gruzije. Nakon današnjeg susreta Gruzija-Bosna i Hercegovina u kojem je bh. tim ostvario pobjedu od 3:0 selektorka Samira Hurem je izjavila:

„Čestitam igračicama i kompletnom stručnom štabu. Ovo je bio timski rad i ostvaren je cilj da kvalifikacije završimo sa 18 bodova. Ove djevojke su pokazale karakter i to je dovelo do najvećeg uspjeha u historiji ženskog fudbala u našoj zemlji. Pred njima je budućnost i sigurno se možemo nadati da će nas odvesti i na veliko takmičenje.“

Golove na ovom susretu su postigle Marija Damjanović u 22′, te Sofija Krajšumović u 64′ i 77′, saopćeno je iz Nogometnog saveza BiH.