Počela izborna šutnja u Mostaru

Izborna šutnja uoči Lokalnih izbora u Mostaru 20. decembra koji se održavaju prvi put nakon 12 godina počela je jutros u 7 sati i trajat će do zatvaranja biračkih mjesta sutra u 19 sati.

Tokom izborne šutnje političkim subjektima zabranjeno je učestvovanje u javnim političkim aktivnostima, kao i medijsko izvještavanje o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju.

Građani na izborima biraju 35 vijećnika u Gradsko vijeće Mostara među 370 kandidata.

Na glasačkim listićima se nalazi 31 politički subjekt od čega 22 političke stranke, četiri koalicije, jedna lista nezavisnih kandidata, te četiri nezavisna kandidata.

Svaki birač će dobiti dva glasačka listića. Na izborima se bira 35 vijećnika u Gradsko vijeće Grada Mostara i to u gradskoj izbornoj jedinici koja obuhvata cijelo područje grada se bira 13 vijećnika i u 6 izbornih jedinica gradskog područja se biraju preostala 22 vijećnika.

U centralni birački spisak za lokalne izbore u gradu Mostaru uspisano je 100.864 birača od čega 96.797 birača glasaju na redovnim biračkim mjestima, 48 birača za glasanje u odsustvu, 34 za glasanje lično za opštinu iz 1991. godine i 3.985 birača za glasanje putem pošte.

Biračka mjesta bit će otvorena u nedjelju od 7 do 19 sati.

Izborni proces posmatrat će 1.717 posmatrača.