Počinje procedura imenovanja nove Vlade, Četvorka i danas za pregovaračkim stolom

Tokom dana zvanično bi predsjedavajućem Skupštine KS trebao biti predat prijedlog klubova zastupnika za mandatara za sastav nove Vlade KS.

Saglasnost da to bude Edin Forto iz Naše stranke postigli su klubovi NIP-a, SDP BiH, Naše stranke i NBL-Samostalni zastupnici. Također danas će biti nastavljeni razgovori Četvorke oko nove Vlade KS. Nakon što dobije prijedlog predsjedavajući Skupštine, imenuje uz konsultacije sa svojim zamjenicima, kandidata za premijera Kantona koji dostavlja predsjedavajućem Skupštine prijedlog kandidata za ministre i to najmanje 12 dana prije početka sjednice Skupštine na kojoj će se vršiti izbor.

Predsjedavajući Skupštine ovaj prijedlog odmah i bez odlaganja prosljeđuje Komisiji za izbor i imenovanje, koja na osnovu njega utvrđuje Prijedlog odluke o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo. Skupština donosi odluku o potvrđivanju Vlade Kantona u cjelini, javnim glasanjem. Predložena Vlada preuzima dužnost ako je za nju glasala većina svih izabranih zastupnika u Skupštini.

Ako Prijedlog odluke o potvrđivanju Vlade Kantona ne dobije potrebnu većinu, postupak se ponavlja. S obzirom da je već poznato da bi nova Vlada trebala biti imenovana u posljednjoj sedmici 2020. godine nije ostalo još puno vremena da se postigne konačni dogovor oko resora i imena ministara i ministrica i da se dostavi u dalju proceduru.

Forto je potvrdio zvanično samo jedno ime i to je ministrica pravde i uprave Lejla Brčić iz Naše stranke, dok se već govori da ćemo u novoj Vladi vidjeti i Adnana Štetu i Admira Katicu na novim/starim pozicijama ministara saobraćaja odnosno unutrašnjih poslova. Također je potvrđeno da će u novoj Vladi biti četiri žene, a vodit će se računa i o nacionalnoj zastupljenosti.