Podignuta optužnica protiv Novalića, Solaka, Hodžića i Miličević

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića i pravnog subjekta „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, te Jelke Milićević.

Optuženima se stavlja na teret da su počinili kaznena djela Udruživanje radi činjena kaznenih djela iz članka 249. KZBiH.

Optuženoj Jelki Milićević se stavlja na teret da je počinila kazneno djelo – Nesavjesan rad u službi iz članka 387. KZ FBiH.

Također, stavlja im se na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u vezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000,00 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000,00 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Optuženom Fadilu Novaliću se tereti da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv korona virusa.

Optužena Jelka Milićević, tereti se da je počinila kazneno djelo nesavjestan rad u službi jer je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice.

Tužilteljstvo BiH obavjestilo je javnost da se nastavlja istraga protiv više drugih osoba u odnosu na kazneno djelo – Pomoć učinitelju poslije učinjenog kaznenog djela, a u odnosu na postupak nabavke i raspodjele respiratora koji su predmet ove optužnice.