Poruka Evropske unije povodom migrantske krize: Otvorite Biru, odmah!

Europska komesarka za migracije i unutrašnje poslove Ylva Johansson oglasila se povodom posljednjih dešavanja u vezi migrantske krize u Bosni i Hercegovini.

“U vezi se očajničkom situacijom u kojoj se nalazi preko 900 migranata u kampu Lipa, koji se suočavaju s još jednom noći na snijegu, obavila sam jasan i nedvosmislen razgovor sa Predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom. Složili smo se kako je očito najbolje rješenje da se ponovo otvori centar Bira. Odmah!”, poručila je europska komesarka za migracije i unutrašnje poslove, Ylva Johansson.

Savjet ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici razmotrio je aktuelnu migrantsku krizu u Bosni i Hercegovini s ciljem iznalaženja hitnih rješenja za smještaj migranata koji se trenutno nalaze na lokalitetu „Lipa“ i donio odgovarajući zaključak.


Kako je lokaciju bivše tvornice “Bira” u Bihaću, Savjet ministara Bosne i Hercegovine svojom Odlukom broj 46/19 od 11. marta 2019. godine (“Službeni glasnik BiH”, broj 28/19) odredio kao privremeni prihvatni centar za smještaj migranata, Savjet ministara BiH izričito poziva vlasti Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća da poštuju navedenu važeću odluku i bez odlaganja izvrše prihvat i smještaj migranata na lokaciju “Bira”.

Podsjećamo da je u Bihaću održan sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona.

Članovi Operativne grupe upozorili su vijeće ministara da bilo kakva odluka o povratku migranata u bivšu tvornicu Bira izaziva ogromnu uznemirenost građana, što potvrđuje njihovo svakodnevno okupljanje te da su spremni vlastitim tijelima i drugim preprekama spriječiti dolazak migranata u Biru.

Pored toga, poručeno je da Ministarstvo sigurnosti nema izlaza iz situacije nastale zatvaranjem kampa Lipa – pozvali su sve domaće i strane humanitarne organizacije da se uključe u pružanju pomoći migrantima u vidu hrane, lijekova, higijenskih potrepština, odjeće u koordinaciji sa Crvenim križom USK

U to, traže deportaciju svih migranata kojima je istekla potvrda o boravku na teritoriji Bosne i Hercegovine.